Ga naar pagina inhoud

Zorgmelding

Zorgmelding, wat is het?

Iemand maakt zich zorgen over uw kind. Als het goed is, heeft hij of zij deze zorgen met u besproken. Die persoon heeft een zorgmelding over uw situatie gemaakt bij Veilig Thuis Drenthe (VTD). VTD beoordeelt alle zorgmeldingen en leggen zo'n melding in sommige gevallen voor aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. In deze folder leggen wij uit wat een zorgmelding is en wat er verder gaat gebeuren.

Steun bij opvoeding

Kinderen opvoeden is een hele klus. Soms loopt het even minder goed en kunnen er problemen ontstaan waar u of uw kind hulp bij nodig heeft. Dat vindt ook iemand uit uw omgeving; hij of zij denkt dat het goed is als u die hulp zoekt. Voor sommige ouders is vragen om hulp een grote stap. Daarom heeft die persoon een zorgmelding gedaan. Als een soort duwtje in uw rug, om uit te zoeken wat er aan de hand is en zo nodig te zorgen dat u de juiste hulp krijgt.

Zorgmelding, en dan?

Het CJG is volgens de wet verplicht om de door VTD beoordeelde en doorgezette zorgmelding op te pakken. Dat doen we door met u in gesprek te gaan en, met uw toestemming, informatie bij anderen op te vragen. De verzamelde informatie bespreken we vervolgens met u. Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:

Geen hulp nodig
Het kan zijn dat er geen reden is voor zorg vanuit het CJG. Wij doen dan verder niets en beëindigen het contact. Dat laten we ook weten aan degene die de zorgmelding deed.

Lichte hulp
Soms zijn er wel problemen, maar zijn deze niet zo ernstig. Medewerkers van het CJG kunnen u vaak met een aantal gesprekken ondersteunen in het oplossen ervan.

De juiste hulp regelen
Als er meer nodig is, verwijzen wij u door naar een organisatie die de juiste hulp kan bieden.

Meer weten?

Heeft u vragen over onze werkwijze, of bent u het ergens niet mee eens? Neem dan contact op met uw contactpersoon van het CJG. Dit is de medewerker die de zorgen met u heeft besproken. Of mail naar [email protected].