Ga naar pagina inhoud

20 november 2023

Jongerenwerkers bezoeken scholen voor gastlessen over social media

Hoe maak je kinderen bewust van hun gedrag online? Tijdens gastlessen op verschillende basisscholen in Midden-Drenthe gaan de jongerenwerkers van Welzijnswerk Midden-Drenthe en het CJG Midden-Drenthe met kinderen in gesprek over onder meer sociale media, cyberpesten, ‘fake news’ en online taalgebruik.

De lessen kwamen tot stand in samenwerking met Kits Primair en worden ook aangeboden op de basisscholen van CKC Drenthe. “Jongeren brengen meer en meer tijd door online”, legt jongerenwerker Harold Kamps uit. “Tijdens de gastlessen proberen we ze vooral mee te geven dat ze moeten nadenken over wat ze online doen.”

Bijzondere gesprekken
Jongerenwerker Kelly Bakker vult aan: “Tijdens onze gastlessen gaan we met de basisschoolleerlingen in gesprek: Waarom zitten ze op social media? Wat komen ze tegen? Voelen ze zich er altijd veilig? Dat levert bijzondere gesprekken op. Zo vroeg een leerling laatst of wij weleens gepest zijn vroeger. Dan merk je dat bepaalde onderwerpen zo makkelijker bespreekbaar worden.”

Op de basisscholen van Kits Primair wordt de gehele Week van de Mediawijsheid op verschillende manieren aandacht besteed aan mediawijsheid. “We vinden het belangrijk om onze leerlingen bewust te maken van de risico’s en hun gedrag online”, legt Marga Heres – coördinator Lifestyle bij Kits Primair – uit. “De gastlessen zijn daar een mooi voorbeeld van. Je ziet dat de jongerenwerkers bekend zijn bij de kinderen. Daardoor gaan ze makkelijker in gesprek.”

Bewustwording
Om kinderen meer bewust te maken van de risico’s is het belangrijk dat er ook buiten school regelmatig over wordt gesproken, bijvoorbeeld aan de eettafel. “Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn”, vertelt jongerenwerker Stefan Westerveld. “Vraag bijvoorbeeld af en toe eens aan jouw kind hoe zijn of haar dag online was”, geeft hij als tip mee.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?