Ga naar pagina inhoud

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Roken en groepsdruk

De meeste volwassen rokers zijn begonnen met roken voor het 18e jaar. Je zoon of dochter is dus de leeftijd voorbij waarop de meeste jongeren voor het eerst een sigaret opsteken. Het is op deze leeftijd belangrijk om op een volwassen manier met je zoon of dochter om te gaan en te praten.

Sterk in de schoenen staan

Als een jongere sterk in z'n schoenen staat, heeft hij of zij het gevoel dat het invloed heeft op het eigen leven. Jongeren die sterk in hun schoenen staan, zullen minder snel het gevoel hebben dat ze een sigaret nodig hebben om erbij te horen. Ze zijn meer weerbaar tegen groepsdruk. Geef je kind complimenten en stimuleer je zoon of dochter om voor zichzelf op te komen. Ga op een volwassen manier met je kind om en maak afspraken waar jullie je allemaal aan houden.

Als je kind al rookt

Ook op deze leeftijd is het belangrijk om met je kind over roken te praten. Je kunt je zoon vragen waarom hij rookt en of hij wel eens heeft nagedacht over stoppen met roken. Je kunt samen de voor- en nadelen van het roken bespreken. Als je kind meer nadelen van roken ziet dan voordelen, zal hij of zij meer gemotiveerd zijn om te proberen te stoppen. Rook je zelf ook? Dan kun je voorstellen om samen een stoppoging te doen. Je kunt elkaar steunen op moeilijke momenten en voor jullie samen een leuke beloning bedenken.

Huisregels

Misschien woont je kind inmiddels niet meer thuis. Toch is het goed om huisregels over roken te maken. Spreek met elkaar af dat er in huis niet gerookt wordt.

Meer informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op de website Rokeninfo.nl.

Fiona over groepsdruk
In dit filmpje vertelt Fiona over groepsdruk bij jongeren.