Ga naar pagina inhoud

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Roken

De gemiddelde leeftijd waarop scholieren gaan roken is 12,8 jaar. Dit doen zij uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen. Ook beginnen jongeren met roken doordat ze ouders of vrienden zien roken.

Snel verslaafd

Jongeren denken vaak dat zij niet snel verslaafd zullen raken aan roken. Dat is niet waar. Nicotine is een zeer verslavende stof. Hoe jonger kinderen beginnen met roken, hoe moeilijker het wordt om ermee te stoppen als ze ouder zijn. Het merendeel van de volwassen rokers is begonnen voor het achttiende jaar. Hoe meer en hoe langer iemand heeft gerookt, hoe groter de gezondheidsrisico's. Meer informatie over risico's kun je vinden op de website Rokeninfo.nl.

Praat over roken

Het lijkt vaak of pubers geen advies nodig hebben van hun ouders. Toch blijkt uit onderzoek dat jongeren minder snel beginnen met roken als ze weten hoe hun ouders over roken denken.

Het is dan ook belangrijk om op tijd met je kind over roken te praten. Als kinderen eenmaal roken, staan ze minder open voor de bezwaren van hun ouders. Praat daarom met je kind voordat het naar de brugklas gaat.

Geef duidelijk je mening

Pubers hebben grenzen en duidelijkheid nodig. Hoewel een streng verbod vaak niet werkt bij roken, is een duidelijke boodschap wél belangrijk.

Leg uit dat je niet wilt dat je kind gaat roken. Veel kinderen weten namelijk niet goed hoe hun ouders over roken denken. Ook als je zelf rookt, kun je aangeven dat je niet wilt dat je kind gaat roken. Je kunt over je eigen ervaringen met roken (en verslaving) vertellen.

Huisregels

Zorg dat er zo weinig mogelijk gerookt wordt in de buurt van je kind. Geef zelf het goede voorbeeld. Je kunt afspreken dat er in huis niet gerookt wordt, ook niet door bezoek. Je kind zal roken daardoor minder snel als normaal gaan zien. Bovendien krijgt je kind zo thuis geen schadelijke rook binnen.