Ga naar pagina inhoud

Fysieke gezondheid

Te zwaar

Heb je het idee dat je te zwaar bent? Praat erover met je ouders. Alvast een paar tips:

Blijf eten

Ook als je te zwaar bent, is het belangrijk om te blijven eten. Je bent nog hard aan het groeien en je lichaam heeft de gezonde stoffen uit eten nodig om te groeien en gezond te blijven.

Goed ontbijten

Een goed en gezond ontbijt (bijvoorbeeld een volkorenboterham of ontbijtgranen) is nodig om je lichaam op te starten voor de dag. Sla dit dus liever niet over.

Gezonde tussendoortjes

Eet naast de drie hoofmaaltijden maximaal drie tussendoortjes. Neem bijvoorbeeld rauwkost, fruit, een volkoren cracker of een schaaltje yoghurt of kwark. Zo'n gezond tussendoortje zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt in ongezonde tussendoortjes zoals chips of koek.

Meer fruit en groente eten

Groenten en fruit zijn goed voor je lichaam. Probeer er dagelijks genoeg van binnen te krijgen. Doe wat plakjes komkommer of tomaat op de kaas op je boterham of eet wat rauwkost ernaast. Dat telt ook weer mee.

Drink liever water

Misschien denk je dat vruchtensap gezonder is dan frisdrank. Maar wist je dat er in vruchtensap veel (fruit)suiker zit? Beter is het om water te drinken. Voor wat extra smaak kun je er een schijfje citroen, wat munt, plakje komkommer of een paar aardbeien aan water toevoegen.

Meer bewegen

Als je wilt afvallen, helpt het om meer te bewegen. Je hoeft niet meteen drie keer per week naar de sportschool. Ook lopen, fietsen, dansen en buitenspelen zijn goede manieren om te bewegen. Je kunt er zelf vast nog veel meer verzinnen!

Afvallen

Als je je zorgen maakt over je gewicht, praat er dan eerst met je ouders over. Misschien is het een idee om advies te vragen aan de jeugdarts, huisarts of diëtist. Er zijn ook groepen waarin kinderen samen oefenen met gezond leven. Is dat iets voor jou? Vraag ernaar bij de jeugdarts. En vraag of de rest van je gezin met je meedoet. Samen is leuker dan alleen. En heeft vaak ook meer succes.

Kijk ook eens bij: