Fysieke gezondheid
Krentenbaard
Impetigo, krentenbaard of kinderzeer is een infectie van de huid. Meestal zie je deze infectie in het gezicht, maar het kan ook op andere plaatsen ontstaan. Krentenbaard is onschuldig, maar wel besmettelijk. Het komt meestal voor bij kinderen onder de 9 jaar. Maar het kan ook bij oudere kinderen en volwassenen voorkomen.
Wat veroorzaakt krentenbaard?
Op de huid rond neus en mond ontstaan rode vlekjes en blaasjes met pus. Soms ontstaan er ook blaasjes bij de keel. Het jeukt behoorlijk en het kan ook pijnlijk zijn. Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is besmettelijk als hij vrij komt uit de blaasjes met pus. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je kind ze open krabt of wanneer de blaasjes uit zichzelf openknappen, maar ook bij het hoesten en niezen kan de bacterie vrijkomen.
Krentenbaard is besmettelijk
Kinderen lopen het risico besmet te raken, vooral als de huid al een beetje beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, een schaafwondje of een insectenbeet. Door goede hygiëne kun je besmetting voorkomen, bijvoorbeeld door altijd in een zakdoekje te niezen en goed je handen te wassen. Je kind kan meerdere keren besmet raken en krentenbaard krijgen.
Zijn er geneesmiddelen tegen krentenbaard?
Krentenbaard gaat niet makkelijk vanzelf over. Je kunt een antibioticazalfje halen bij de huisarts. Als de klachten groter zijn, dan kan de huisarts ook een antibioticakuur voorschrijven.
Wat kun je zelf doen?
- Probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen.
- Zorg dat je kind regelmatig de handen wast met gewone zeep.
- Houd de nagels schoon en kort.
- Was je kind één keer per dag met zeep.
- Laat je kind een eigen handdoek gebruiken en neem elke dag een nieuwe handdoek.
- Leer je kind de hand voor de neus en mond te houden bij hoesten en niezen. Het is het beste om daarna de handen te wassen. Een papieren zakdoekje gebruiken en deze na eenmalig gebruik weggooien, is nog beter.
- Zorg dat mensen in de omgeving van je kind regelmatig de handen wassen (informeer de klas of het kinderdagverblijf).
- Maak de dingen die je kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) één keer per dag schoon.
- Dek de plekjes niet met pleister af. De kans bestaat dat de plekken anders groter worden. Bedekken met kleding is beter.
Kinderdagopvang
Je kind is al besmettelijk voordat de verschijnselen van krentenbaard optreden. Andere kinderen kunnen al besmet zijn. Je kind thuishouden helpt niet om verspreiding te voorkomen. Informeer de leiding omdat het om een besmettelijke aandoening gaat. De leiding kan dan andere ouders informeren, zodat iedereen alert kan zijn op verschijnselen van krentenbaard bij hun kind.
Meer informatie over krentenbaard
Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over krentenbaard en ook informatie over andere huidaandoeningen.