Fysieke gezondheid
Hoofdbonken
Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed. Daar kun je als ouder erg van schrikken. Toch komt het vaker voor.
Hoofdbonken om in slaap te komen
Sommige kinderen gaan als baby of peuter bonken met hun hoofd als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms maken ze er ook een geluid bij. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen. Meestal doen kinderen zich geen pijn met hoofdbonken om in slaap te komen.
Wat kun je doen aan hoofdbonken in bed?
- Een slaapritueel kan helpen om je kind voor het naar bed gaan rustig te helpen worden, zodat het hoofdbonken niet meer nodig is.
- Een jong kind heeft vaak een volwassene nodig om kalm te worden.
- Bij zo’n ritueel voor het slapen gaan kun je je baby nog even lekker tegen je aan nemen en wiegen, lopen, zingen of naar zachte muziek luisteren.
- Ook als je je baby daarna in bed hebt gelegd, kun je een ritmisch muziekje opzetten, waardoor je baby gemakkelijker in slaap valt.
Als je kind boos is of pijn heeft
Hoofdbonken uit woede is iets anders dan een aparte manier om in slaap te komen.
Als je kind het uit woede doet, kun je het best rustig blijven en voor jezelf nagaan waar die woede vandaan kan komen. Het ene kind kan spanning beter aan dan het andere. Ga dus eerst eens na of er te veel spanningen zijn en wat je daar aan kunt doen.
Soms gaan baby’s met oorpijn ook met hun hoofd bonken tegen het nare gevoel van de pijn. Ga dan naar de huisarts.
Maak je je zorgen?
Gaat het hoofdbonken naar jouw idee niet snel genoeg over? Doet je kind zich wel pijn? Ben je bang dat er iets anders is?
Als je je zorgen maakt over het hoofdbonken van je kind, dan kan je altijd contact opnemen met de huisarts, de jeugdarts of het consultatiebureau bij jou in de buurt. Zij kijken naar de specifieke situatie en kunnen advies op maat geven.