Fysieke gezondheid
Hoge bloeddruk
Ongeveer een op de tien zwangere vrouwen krijgt vanaf de twintigste week een (iets) verhoogde bloeddruk. Een hoge bloeddruk die het gevolg is van de zwangerschap, wordt 'zwangerschapshypertensie' genoemd.
Hoe hoog is een hoge bloeddruk?
In de zwangerschap spreken we van een te hoge bloeddruk bij een onderdruk van meer dan 90 mmHg. Als je onderdruk hoger is dan 95 mmHg bespreekt je verloskundige dit met een gynaecoloog. De aanstaande moeder heeft hier zelf weinig last van, maar het is minder goed voor de groei van de baby. Daarom is het belangrijk dat je bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd.
Oorzaak van hoge bloeddruk is onduidelijk
Bij de meeste vrouwen is niet duidelijk waardoor ze een hoge bloeddruk krijgen. De kans is wel groter bij vrouwen met bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), vaat- en nierziekten, sommige auto-immuunziekten of al eerder bestaande hoge bloeddruk. Ook bij een meerlingzwangerschap neemt de kans op hoge bloeddruk toe.
Gevolgen
Van hoge bloeddruk merk je vaak niet zoveel. Heel soms heb je wel klachten, bijvoorbeeld hoofdpijn, vlekjes zien, misselijk zijn en overgeven. Ook heb je misschien tintelingen in de handen of houd je vocht vast. Je kunt dan zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) hebben. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Je wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis.
Als de placenta (moederkoek) niet goed meer werkt, kan het zijn dat je baby minder voedingsstoffen krijgt en minder groeit. Bij een lichte verhoging van de bloeddruk is die kans meestal niet zo groot.
Bloeddruk laten controleren
Bij twijfel is het goed om je bloeddruk wat vaker te laten controleren of zelf je bloeddruk te meten met een goed afgestelde bloeddrukmeter. De beste meters zijn de meters die de bloeddruk meten met een manchet om de bovenarm, meerdere metingen achter elkaar verrichten en ook de hartslag meten. Je moet de metingen wel goed uitvoeren. Als je twijfelt, overleg dan met de huisarts of de verloskundige.
Gezond leven
Hoge bloeddruk kan weer lager worden. Gezond eten is daarbij belangrijk. Eet veel verse groenten, fruit, volkorenproducten en halfvolle en magere zuivelproducten. Rook niet en drink geen alcohol. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Probeer zoveel mogelijk stress te voorkomen. Behalve met je dieet en leefwijze heeft een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap ook te maken met erfelijkheid, je hormonale evenwicht en de manier waarop je lichaam reageert op veranderingen. Na de bevalling verdwijnt de hoge bloeddruk meestal.
Medicijnen
Bij een bovendruk van 150 mmHg of een onderdruk van 100 mmHg worden vaak bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven. De meeste middelen (behalve de zogeheten ACE-remmers) kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.
Meer informatie
Thuisarts.nl - Ik ben zwanger en mijn bloeddruk is te hoog