Sociaal-emotionele ontwikkeling
Je toekomst
Hoe je toekomst eruit gaat zien, dat weet niemand. Maar dat je leven gaat veranderen als je volwassen wordt, dat is zeker. Misschien ga je studeren of een reis maken. Of je wilt op jezelf gaan wonen. Allemaal spannende zaken. Soms voelen jongeren zich onzeker over de dingen die ze moeten regelen als ze volwassen worden. Maar er zijn altijd mensen die je daarbij kunnen helpen.
18 jaar
In Nederland ben je volgens de wet op je 18e volwassen. Dat betekent dat je dan officieel verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Zo mag je bijvoorbeeld stemmen als je 18 jaar bent en je mag zelfstandig autorijden. Maar je hebt ook een eigen zorgverzekering nodig en een DigiD. Een andere belangrijke verandering is dat je volgens de wet zelf financieel verantwoordelijk bent, al blijven je ouders tot je 21e verantwoordelijk voor zaken als kleding, voeding en onderdak.
Geld
Uiterlijk vanaf je 18e jaar krijgen je ouders geen kinderbijslag meer voor jou. Je wordt zelf financieel verantwoordelijk. Dat betekent dat je zelfstandig een abonnement mag afsluiten en dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele schulden. Vanaf 18 jaar moet je dus je eigen financiële zaken gaan regelen. Dat vinden jongeren soms best wel spannend. Je moet zelf een zorgverzekering afsluiten en je krijgt misschien te maken met studiekosten, studiefinanciering en het leenstelsel. Als je direct na je school fulltime gaat werken verandert er ook van alles. Voor vragen over geldzaken kun je terecht op de website Nibud.nl. Voor vragen over studiefinanciering en het leenstelsel kijk je op de website Duo.nl.
Vervolgopleiding
Veel jongeren denken bij hun toekomst als eerste aan een opleiding. Als je bijna 18 jaar bent, dan heb je vaak al gekozen voor een vervolgopleiding. Je hebt open dagen bezocht en je via Studielink.nl ingeschreven bij de opleiding die je leuk vindt. Of je zit al op het MBO of HBO. Soms vragen jongeren zich af of ze wel de juiste opleiding kiezen, vooral in verband met banenkansen. Maar veel jongeren vinden het vooral belangrijk om een opleiding te kiezen die past bij wat ze leuk vinden.
Op jezelf wonen
Bij de toekomst denken de meeste jongeren ook aan zelfstandig wonen. Misschien denk jij erover om uit huis te gaan, bijvoorbeeld omdat je een opleiding volgt in een andere stad. Soms zien jongeren er tegenop om zelfstandig te gaan wonen omdat ze denken dat ze dan alles alleen moeten oplossen. Maar veel jongeren kunnen dan nog steeds op hun ouders terugvallen. Je kunt altijd dingen navragen als je even niet weet hoe "volwassen" zaken werken.
Wat wil je later worden?
Veel jongeren weten tijdens hun opleiding nog niet wat ze later willen gaan doen. Dat geeft niets. Niemand weet hoe zijn leven er over vijf of tien jaar uitziet.
Tips
- Bereid je goed voor op wat er verandert als je 18 jaar wordt. Vraag aan je ouders of aan andere volwassenen hoe het werkt.
- Informeer bij vrienden die iets ouder zijn dan jij, waar zij tegenaan liepen. Dan kun jij dat misschien voorkomen.
- Stel niet uit, maar regel actief de dingen die geregeld moeten worden. Dat voorkomt stress.
- Kijk ook eens op Rijksoverheid.nl. Hier vind je een handige checklist met wat je allemaal moet regelen.
- Kijk voor tips over geldzaken op de website van het Nibud. Hier lees je alles over de kosten van een eigen huishouden en over geld sparen.
- Je staat er niet alleen voor. Er zijn altijd mensen die je willen helpen.
- Als je 18 jaar bent dan heb je meestal nog geen idee hoe je leven er over vijf of tien jaar uit ziet. Maak je dan ook geen zorgen over later.