Ga naar pagina inhoud

Seksuele ontwikkeling

Vertellen dat je LHBTIQ+ bent

Misschien ben jij homo, lesbisch of bi of een trans- of intersekse persoon (LHBTIQ+) en wil je dit graag met de mensen om je heen delen. Maar aan wie vertel je het en hoe. En moet je het altijd aan iemand vertellen?

Waarom vertellen?

Het is fijn als je jezelf kunt zijn en daarover open kunt zijn naar de mensen om je heen. Voor sommige mensen betekent dit dat ze heel doelbewust vertellen dat ze homo, lesbisch of bi zijn. Bedenk dan aan wie je het als eerste wilt vertellen.

Het kan best moeilijk zijn om hier met anderen over te praten. Sommige jongeren ervaren veel stress of zijn bang niet geaccepteerd te worden door familie en vrienden. Kies daarom iemand van wie je weet dat je die persoon kunt vertrouwen en die jou hierin ook zal steunen.

Wanneer vertel je het?

Wanneer jij anderen hierover iets vertelt bepaal jij helemaal zelf. Je kunt hiermee wachten tot je zelf helemaal duidelijk hebt wat je gevoelens zijn. Of je vertelt het als je verliefd bent en je dit niet meer voor jezelf wil houden.

Vertellen aan iedereen?

Je bepaalt zelf of en aan wie je het vertelt. Je kunt kiezen om dit met veel mensen te delen (op school of bijvoorbeeld sportclub). Je kunt ook kiezen om het alleen te delen met de mensen die jij belangrijk vindt (bijvoorbeeld je ouders of je beste vrienden). Je beslist dat zelf.

Vertellen aan je ouders

Sommige jongeren stappen gewoon op hun ouders af en vertellen het. Maar misschien vind jij het juist moeilijk om dit aan je ouders te vertellen. Bedenk wat je wilt zeggen: schrijf het eventueel op. Kies een rustig moment om het te vertellen. En laat je ouders wennen aan je boodschap (als dat nodig is), geef ze de tijd. Het kan ook zijn dat je ouders het al dachten.

Acceptatie

In sommige gezinnen worden homo- en biseksualiteit minder geaccepteerd. Als dit bij jou zo is, kan het lastig zijn om het te vertellen. Je kunt je eenzaam voelen, bang zijn voor de reactie van je ouders of familie. Of je eigen gevoelens niet accepteren, omdat de mensen om je heen zeggen dat deze 'verkeerd' zijn. Praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals een goede vriend of vriendin. Of een familielid van wie je verwacht dat hij of zij je wel accepteert. Ook op school zijn vertrouwenspersonen. Misschien is dat voor jou de juiste persoon.

Het is ook fijn om te praten met andere jongeren, die in dezelfde situatie zitten. Op Sense.info staan verhalen van leeftijdsgenoten die dit hebben meegemaakt.

Nikkie de Jager

Nikkie de Jager is over de hele wereld bekend als make-upspecialist door de filmpjes op haar YouTubekanaal Nikkie Tutorials. In 2020 verscheen op YouTube.com de aflevering waarin ze vertelt dat ze transgender is. In een klap werd ze het gezicht en de steun voor alle transgender jongeren. Het filmpje is in het Engels, maar zeker de moeite waard om te bekijken.

Als je het (nog) niet wil vertellen

Als je het (nog) niet wil vertellen is dat ook oké. Wil je wel over een coming out praten, maar niet met mensen die je kent, bel of chat dan anoniem met Switchboard of met Sense infolijn.

Tips

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

  • Wees jezelf!
  • Accepteer anderen ook zoals ze zijn.
  • Weet dat je niet de enige bent!
  • Zoek de mensen op die van je houden zoals je bent.
  • Zorg dat je altijd je verhaal kwijt kunt als je dat wil, bijvoorbeeld bij de vertrouwenspersoon op school.

Kijk ook eens bij:

  • Outway.nl - advies, info en activiteiten voor LHBT's
  • Jong&Out.nl - een online community voor iedereen tot en met 18 jaar, wat je seksuele oriëntatie en gender-identiteit ook is
  • Iedereenisanders.nl - info en tips over 'anders' zijn