Seksuele ontwikkeling
Homo, lesbisch of bi?
Als je in de puberteit komt, dan verandert er van alles. Ook op het gebied van verliefdheid en seksualiteit. Je voelt je voor het eerst seksueel aangetrokken tot iemand. Soms weet je nog niet precies welke seksuele oriëntatie je hebt. Het is oké als je twijfelt: het moment waarop je het zeker weet, is voor iedereen anders.
Seksuele oriëntatie
Val jij op iemand van het andere geslacht? Dat wordt hetero genoemd. Je hebt een homoseksuele voorkeur als jij je tot hetzelfde geslacht voelt aangetrokken. Ben je een meisje, dan wordt dit ook wel lesbisch genoemd. Voel je je seksueel aangetrokken tot jongens én meisjes? Dat heet biseksueel. Je seksuele oriëntatie is niet altijd helemaal duidelijk en kan veranderen. Misschien val je vooral op jongens of op meisjes, maar niet altijd.
Veel jongeren vragen zich af: ben ik homo, lesbisch, hetero, bi ? Het antwoord is niet makkelijk te geven. Je kunt in een heterorelatie soms verliefd worden op iemand van je eigen geslacht. Of je kunt lesbisch of homo zijn en een keer vrijen met iemand van het andere geslacht.
Sommige mensen noemen zichzelf panseksueel. Dat betekent dat je je aangetrokken voelt tot iemands persoonlijkheid. Dan maakt het je niet uit of die persoon een jongen of meisje is, of lijkt op geen van beiden.
Je bent aseksueel, als je geen seksuele gevoelens hebt voor andere mensen. Aseksuele mensen kunnen wel verliefd worden op iemand en emotionele behoeftes hebben. Je hebt dan wel behoefte aan intimiteit en dates, maar je hebt geen behoefte aan seks.
Non-binair
Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niet past in de vaste tweedeling man-vrouw of jongen-meisje. Dat heet non-binair. Een voorbeeld daarvan is genderfluïde. Dat betekent dat je je de ene dag mannelijk voelt, maar een dag later juist vrouwelijk. Je kunt hierover meer lezen op Iedereenisanders.nl.
Twijfelen over je emoties
Sommige jongeren weten zeker dat ze homo, lesbisch of bi zijn. Als je daar open voor uitkomt, dan wordt dat nog wel eens uit de kast komen genoemd. Anderen weten het (nog) niet, twijfelen of voelen helemaal niets. Twijfelen over je gevoelens is normaal. Veel jongeren vinden het moeilijk. Je hoeft je geen zorgen te maken. Het is belangrijk dat jij op een leuke, prettige en veilige manier ontdekt wat jouw oriëntatie is, zonder dat je anderen vraagt of dwingt daarin mee te gaan. Seksuele oriëntatie is iets heel persoonlijks.
Je hoeft je gevoelens niet weg te stoppen. Misschien vindt die ander jou ook wel leuk! Hoe je gevoelens zich ook ontwikkelen en hoe eng of spannend het ook lijkt, het komt goed. Hoe je seksuele oriëntatie ook is: het gaat erom dat jij je goed voelt in je lijf en in je voorkeuren.
Als je seksualiteit botst met je geloof of cultuur
Als je seksuele oriëntatie botst met wat hoort bij jouw geloof en cultuur, dan is dat vaak erg moeilijk. In sommige culturen of religies wordt homoseksualiteit niet of minder geaccepteerd. Dan kun je je erg alleen voelen. Je hebt moeite om jezelf te accepteren en je wilt een goede relatie met je familie houden. Juist dan is het belangrijk om te praten met iemand die je vertrouwt. Of met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten. Kijk voor meer informatie op sense.info.nl.
Met wie kun je praten?
Soms kun je je heel onzeker voelen over je gevoelens. Je bent misschien bang dat mensen je anders gaan behandelen of dat je vrienden zult verliezen.
Vragen stellen over je gevoelens is goed. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een vriend(in), iemand uit je familie of iemand van school.
Het kan fijn zijn om met jongeren te praten, die dezelfde gevoelens hebben. Met de Jong&Out-app van het COC kunnen LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar In een veilige online omgeving nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weet je dat veiligheid voorop staat en dat de privacy wordt gewaarborgd.
Je kunt ook anoniem bellen (020-6236565) of chatten met iemand van Switchboard of met iemand van Sense.info (0900-4024020).
Meer informatie?
Wil je meer informatie over homo, lesbisch, bi of transgender zijn? Kijk dan eens op:
- NJI.nl - informatie en advies over lhbtiqa+
- Jong&Out.nl - community voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders tot en met 18 jaar;
- Iedereenisanders.nl - alle feiten over homo, lesbisch, bi en transgender zijn;
- Outway.nl - info en advies over homoseksualiteit en genderidentiteit.