Ga naar pagina inhoud

Mentale gezondheid

Seksverslaving

Tijdens de puberteit krijgen veel jongeren (vaak) zin in seks. Soms zo veel en vaak, dat ze zich afvragen of ze seksverslaafd zijn. Hoeveel zin in seks is 'normaal'?

Veel zin in seks

In de puberteit begint je lichaam met het aanmaken van geslachtshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je lichaam volwassen wordt. Je wordt vruchtbaar en daardoor krijg je ook veel zin in seks.

Zin in seks is normaal

Misschien kijk je wel eens naar seksfilmpjes (porno) of seksuele afbeeldingen. Misschien heb je vaak zin in seks met jezelf (aftrekken, vingeren) of met je vriend of vriendin. Als je van seks geniet, is daar helemaal niets mis mee. Ook niet als je het vaak doet. Als je het maar veilig doet!

Wanneer ben je dan seksverslaafd?

Als je lekker in je vel zit en geniet van seks, is er niets aan de hand. Pas als je zovaak met seks bezig bent, dat je het zelf niet meer prettig vindt, ben je misschien seksverslaafd. Je dagelijks leven raakt daardoor ontregeld; je kun je niet meer concentreren op huiswerk of spijbelt van school. Je doet alles om zoveel mogelijk aan seks te kunnen doen en niets anders.

Waar kan ik hulp vinden?

Als je denkt dat je een seksverslaving hebt, kun je daar het beste over praten met iemand die je vertrouwt of bellen met Sense: 0900-4024020. Op Sense.info kun je ook met hen chatten.

Praten met een specialist

De huisarts kan je ook helpen. Hij kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets van wat je hen vertelt mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.