Ga naar pagina inhoud

Media

Wereldnieuws

Je hoeft geen grote journaalkijker of krantlezer te zijn om te weten dat er regelmatig heftige gebeurtenissen plaatsvinden in de wereld. Rampen, geweld, oorlogen, vluchtelingenstromen, aanslagen. Allemaal hebben ze ingrijpende gevolgen voor de mensen die er direct mee te maken hebben.

Voor iedereen anders

De gebeurtenissen hebben ook invloed op jou. Hoe groot die invloed is, hangt af van verschillende dingen. Als je over slecht nieuws hoort praten, komt dat op een andere manier aan, dan wanneer je er beelden bij ziet. Hoe vaak je er iets over hoort of ziet, kan ook uitmaken.

Voor het ene nieuws ben je gevoeliger dan voor het andere. Zo zijn er mensen die dierenleed verschrikkelijk vinden en krijgen anderen juist nachtmerries van een neergestort vliegtuig. Het kan ook uitmaken in welk land het drama zich afspeelt. Is dat dichterbij, of heb je er familie wonen, dan kan het zijn dat je het je meer aantrekt dan als het ver weg is.

Massale aandacht

Groot nieuws kun je bijna niet ontwijken. Het komt op allerlei manieren bij je terecht en dat gaat snel. Overal zijn mobieltjes en foto’s of filmpjes zijn snel gemaakt. Die vinden razendsnel hun weg via internet, worden opgepikt via de sociale media of verspreid door de pers. Ook wordt slecht wereldnieuws vaak herhaald op tv, radio of via stream.

Waar komt het nieuws vandaan

Op internet en in de kranten heeft iedereen een mening. Het is moeilijk om te bepalen of wat er wordt gezegd, ook waar is. Kijk daarom goed naar de bron van berichten of foto’s. Vind je het moeilijk om betrouwbaar nieuws te vinden? Vraag dan eens aan de mensen om je heen hoe zij dat doen. Het is belangrijk om goede nieuwsbronnen te zoeken en niet alleen het nieuws via sociale media te volgen. Via sociale media worden verhalen uit het verband gerukt, doen complottheorieën de ronde en kun je door de emoties van anderen worden opgejut. Ga daar niet te veel in mee.

Angst en boosheid

Heftige gebeurtenissen zorgen voor sterke emoties, zoals angst en boosheid. Dat geldt voor volwassenen, dus zeker ook voor jongeren. Er is niets mis met emoties: ze helpen je ook om ervaringen te verwerken. Tips over hoe je met deze emoties kunt omgaan kunnen je hierbij helpen.