Ga naar pagina inhoud

Media

Smartphoneverslaving

Jongeren besteden veel tijd op hun smartphone. Veel jongeren vragen zich af wanneer hun smartphonegedrag problematisch is en wanneer je er iets aan moet gaan doen.

Wanneer wordt je smartphonegebruik ongezond?

Als je door je smartphonegebruik problemen krijgt met andere mensen, thuis, op school, of op je werk, dan is dat een teken dat je verkeerd bezig bent.

Dit zijn bekende signalen van ongezond (verslaafd) smartphone-gebruik:

  • Als je vaak aan je telefoon of aan bepaalde apps, games of sociale media denkt, ook als je er niet mee bezig bent.
  • Als je steeds langer met je smartphone bezig bent.
  • Als je eigenlijk geen andere dingen meer doet en al je leuke dingen uit je mobiel haalt.
  • Als je weleens hebt geprobeerd om minder tijd aan je mobiel te besteden, maar dit niet lukte.
  • Als je onrustig of boos wordt wanneer je je smartphone niet kunt gebruiken.
  • Als je vaak langer met je telefoon bezig bent dan je van plan was.
  • Als je wel eens problemen op school of werk hebt gehad door je telefoon.
  • Als je ouders geen contact meer met je kunnen krijgen, en er veel ruzie is over de manier waarop jij omgaat met je mobiel.
  • Als je wel eens liegt over de hoeveelheid tijd die je aan je smartphone besteedt.
  • Als je je smartphone gebruikt om jezelf af te leiden van dagelijkse problemen.
  • Als je vrienden je erop wijzen dat je te veel met je smartphone bezig bent.

Wanneer ben je verslaafd?

Veel jongeren realiseren zich wel dat de smartphone veel aandacht opeist. Er is pas sprake van een verslaving als er echt problemen ontstaan in je leven. En als je zelf al geprobeerd hebt je om gedrag te veranderen, maar dat dat niet lukte. Zodra je dat merkt, kun je hulp vragen. Eerst bij iemand in je omgeving. Zo zijn er vrienden die elkaar wijzen op hun gedrag met hun mobiel. Ze maken afspraken over hun telefoongebruik wanneer ze bij elkaar zijn, zoals niet steeds je telefoon checken. Maar je kunt het ook bespreken met je ouder, een vertrouwenspersoon op school of met je huisarts.

Er zijn jongeren die in problemen komen op hun werk of stage omdat ze niet zonder hun mobiel kunnen. Sommige werkgevers vinden daarom dat je telefoon in je kluisje moet blijven tijdens het werk. Ook zijn er scholen met zulke regels. De telefoon geeft te veel afleiding: als je bezig bent je sociale media te checken, hoor je niet meer wat er in de klas gezegd wordt.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die denken dat ze kunnen multitasken (en dat ze dus tegelijkertijd kunnen opletten en YouTube-kijken) het juist nog slechter kunnen dan gemiddeld. Echt multitasken bestaat niet: onze hersens kunnen geen twee dingen tegelijk die allebei evenveel aandacht vragen.

Minder je telefoon gebruiken?

Denk je dat jouw telefoongebruik wel wat minder zou kunnen? Probeer dan eerst wat bewuster met je telefoon om te gaan. Er zijn ook apps die je smartphonegebruik kunnen bijhouden in uren en minuten. Daar krijg je dan een overzicht van per app. Probeer daarna stap voor stap je gedrag te veranderen en kijk wat dat met je doet. Hoe chagrijniger je wordt van minderen (afkicken), hoe dichter je telefoongedrag in de buurt van een verslaving zit. Als het goed is, gaat het na twee weken voorbij. Zo niet, vraag dan hulp aan je ouders, je huisarts of de vertrouwenspersoon op school.