Ga naar pagina inhoud

Lichamelijke ontwikkeling

Gezondheid en bewegen

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Pubers blijven gezond en fit als zij elke dag minimaal een uur bewegen. Ook is het belangrijk dat ze spier- en botversterkende activiteiten doen.

Bewegen is goed voor de conditie

Bewegen is goed voor het gewicht en de conditie van je kind. Een goede conditie zorgt ook voor een betere weerstand. Daardoor word je minder snel ziek. Door te bewegen traint je kind de arm- en beenspieren en de hartspier. Ook het ademhalingssysteem en bloedsomloop verbeteren door te bewegen. Meer tips en informatie vind je op Allesoversport.nl. Bewegen en sporten stimuleren het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van je kind. Bewegen en sporten helpen ook om te gaan met angst en stress.

Hoeveel beweging heeft je puber nodig?

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad hebben pubers elke dag minimaal een uur matig intensieve beweging nodig om gezond te blijven. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad dat pubers minimaal drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je kind veel zit. Stimuleer je kind om na elk half uur zitten even op te staan om te bewegen. Bijvoorbeeld om een glas water te halen, enkele kniebuigingen te doen of te springen op de plaats.

Wil je weten of je puber genoeg beweegt? Doe samen de Beweegrichtlijnentest van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Je ziet meteen waar nog kansen liggen om je kind elke dag meer te laten bewegen.

Matig intensieve inspanning

Bij matig intensieve inspanning gaat je puber wat sneller ademen en gaat de hartslag omhoog. Erbij praten gaat nog wel makkelijk. Voorbeelden van matig intensieve inspanningen zijn:

  • wandelen (boswandeling, naar of met vrienden lopen);
  • fietsen (naar school, naar vrienden, naar het park);
  • tafeltennis;
  • in de tuin werken;
  • klussen.

Zwaar intensieve inspanning

Bij zwaar intensieve inspanning gaat je puber veel sneller ademen en stijgt de hartslag flink. Je kind heeft moeite om hierbij hele zinnen met gemak uit te spreken. Voorbeelden van zwaar intensieve inspanning zijn:

  • sporten bij een vereniging (voetbal, hockey, tennis, turnen);
  • zelfstandig of met vrienden sporten (hardlopen, voetballen, skaten);
  • gymles op school.

Je spieren versterken

Spierversterkende activiteiten zorgen voor sterkere spieren. Voorbeelden voor pubers zijn:

  • klimmen;
  • roeien;
  • krachttraining, als de oefeningen goed worden uitgevoerd en onder begeleiding.

Je botten versterken

Botversterkende activiteiten helpen om de botten te versterken. Voorbeelden voor pubers zijn:

  • traplopen;
  • dansen;
  • ballet.

Laat je kind meer bewegen

Je kunt je kind meer laten bewegen door het bijvoorbeeld een sport te laten doen of buitenactiviteiten te laten ondernemen. Buiten bewegen jongeren meer doordat ze de vrijheid en de ruimte hebben. Buitenlucht is ook nog eens gezond. Lekker naar buiten gaan is dus veel beter dan binnen tv-kijken of achter de computer. Door te sporten leert je kind ook andere pubers kennen. Stimuleer je kind ook om dagelijkse activiteiten in beweging te doen. Denk aan fietsen naar school en lopen naar de supermarkt.

Lees meer over buitenspelen op Allesoversport.nl

Beeldschermtijd

Beeldschermen spelen een belangrijke rol in het leven van jongeren, vooral de smartphone. Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen en jongeren buiten schooltijd maximaal twee uur per dag een beeldscherm te laten gebruiken. Als je puber te vaak en te lang achter een beeldscherm zit, is dat niet goed voor de houding, de ogen en de ontwikkeling van je kind.

Eten en drinken geeft energie

De energie die je lichaam binnen krijgt en verbruikt, meten we in calorieën. Hoe meer je kind eet en drinkt, hoe meer je kind moet bewegen om die energie weer kwijt te raken. Het is verstandig om rekening te houden met de gezonde voeding die je kind nodig heeft.

Een gezond gewicht

Kinderen die te weinig bewegen, raken hun energie onvoldoende kwijt en kunnen daardoor te zwaar worden. Het teveel aan energie wordt namelijk opgeslagen als lichaamsvet. Als je kind juist veel beweegt en weinig eet, verliest het misschien gewicht. Zeker wanneer het een groeispurt heeft. Let erop dat je kind niet te veel afvalt en te licht wordt.