Ga naar pagina inhoud

Genotmiddelen

Zelf roken en meeroken

Rokende ouders vinden het vaak lastig om tegen hun kinderen te zeggen dat ze niet mogen roken. Toch kunnen ook rokende ouders met hun kind over roken praten. Je kunt vertellen over je eigen ervaringen en aangeven dat het erg moeilijk is om weer te stoppen met roken.

Voorkom dat je kind meerookt

Wanneer je rookt in de buurt van je kind, ademt je kind ook de schadelijke rook in. Meeroken is bijna net zo schadelijk als zelf roken. Meerokende kinderen hebben vaak meer last van hun luchtwegen (verkouden, minder goede longfunctie, astma) en vaker middenoorontsteking.

Je kunt voorkomen dat je kind meerookt door niet te roken waar je kind bij is. Dit betekent: niet roken in huis en in de auto. Een raam openzetten of de afzuigkap aanzetten helpt niet voldoende om de rook van je kind weg te houden. Ook buiten is meeroken mogelijk. Je kunt ervan uitgaan dat wanneer je de rook kunt ruiken, het schadelijk is.

Voorbeeldgedrag

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders en vrienden. Het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven, ook als het om roken gaat.

Stoppen met roken is niet voor iedereen haalbaar. Probeer in elk geval niet te roken in de buurt en in het zicht van je kind. Laat ook geen volle asbakken in huis staan of pakjes sigaretten rondslingeren. Op die manier confronteer je je kind zo weinig mogelijk met roken.

Meer weten over roken?

Wil je meer weten over meeroken, stoppen met roken of voorkomen dat je kind begint met roken? Kijk op de website Rokeninfo.nl.