Ga naar pagina inhoud

Gedrag

Jezelf zijn

Jezelf zijn, wat is dat eigenlijk? Het kan gaan over de kleding en het kapsel waar je voor kiest. Over uitkomen voor je geloof en je gedachten kunnen uitspreken. Of over degene op wie je valt.

Nooit helemaal jezelf

Altijd helemaal jezelf zijn kan eigenlijk niet. Het is heel normaal om je aan te passen aan je omgeving of aan de situatie. Je kiest dan een rol die past bij die situatie. Jezelf zijn betekent dus niet dat je altijd en overal dezelfde persoon bent. Dit is niet slap of verkeerd. Zorg er wel voor dat die rol ook past bij wat jij op dat moment vindt en voelt. Veel jongeren vinden dat lastig.

Pesten en onzekerheid

Misschien vergelijk je jezelf met anderen en trek je je veel aan van kritiek en groepsdruk. Je past je mening, uiterlijk of smaak misschien aan om niet gepest te worden. Je durft bijvoorbeeld niet over je geloof te praten of uit de kast te komen, ook al is dat belangrijk voor je. Niet jezelf durven zijn heeft dan te maken met onzekerheid. Daar word je niet echt gelukkig van.

Zelfkennis

Misschien vind je het moeilijk om te ontdekken wie je eigenlijk bent en wat je zelf denkt en voelt. Om jezelf te zijn, zonder je aan te passen aan anderen, heb je veel zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Misschien weet je in sommige situaties nog niet goed wat je zelf vindt en waar je grenzen liggen. Dan neem je de mening van anderen al snel voor waar aan. Neem de tijd om te ontdekken wat je écht van iets vindt.

Tips om jezelf te zijn

  • Bedenk wat je doet wanneer je alleen bent, of bij mensen die je onvoorwaardelijk accepteren. Wat vind je dan écht leuk om te doen?
  • Als je de mening van al je vrienden, familieleden en klasgenoten wegdenkt, wat vind je dan écht mooi? Wat zijn je dromen? Wat wil je in je leven bereiken?
  • Doe niet te veel je best voor anderen. Denk ook niet te veel na over hoe je je gedraagt in gezelschap en wat anderen van je zouden willen zien. Doe of zeg wat je echt meent.
  • Het geeft niet als je je in de ene situatie wat anders gedraagt dan in de andere. Mensen passen zich nu eenmaal aan.
  • Zoek vrienden op bij wie je je prettig voelt en die jou leuk vinden zoals je bent. Het is niet goed voor je zelfvertrouwen als je voortdurend moet nadenken over hoe je vrienden willen dat jij je gedraagt. Je krijgt meer zelfvertrouwen door vrienden die jou steunen.
  • Zie jezelf als een bijzonder persoon, die iets unieks kan toevoegen aan de maatschappij.
  • Als je goed voor jezelf zorgt, dan krijg je meer zelfvertrouwen en straal je dat ook uit. Het is dan makkelijker om voor je mening uit te komen.