Ga naar pagina inhoud

Gedrag

Geweld thuis

Het kan zijn dat je je thuis niet veilig voelt. Misschien omdat er sprake is van geweld thuis. Dan is het belangrijk dat je hulp inschakelt. Huiselijk geweld gaat bijna nooit vanzelf over.

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld tussen mensen die samen in een huis wonen. Het kan gaan om slaan en schoppen of andere vormen van mishandeling. Of je wordt bijvoorbeeld bedreigd, je moet je geld tegen je zin afgeven, of je wordt regelmatig uitgescholden of vernederd. Maar het kan ook gaan om seksuele mishandeling.

Getuige van huiselijk geweld

Slaan je ouders elkaar wel eens? Of schelden ze elkaar regelmatig uit? Als iemand bij jou thuis geweld gebruikt, is het goed om hier met iemand over te praten. Ook als je het niet helemaal zeker weet. Er zijn altijd mensen die jou kunnen helpen.

Hulp zoeken en praten

Praat met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een oom of een tante, een vriend(in), of iemand van school: je mentor of de vertrouwenspersoon. Anoniem bellen kan ook! Bijvoorbeeld met De Kindertelefoon (0800-0432). Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Tot slot kun je bellen met Veilig Thuis (0800-2000) of ga langs bij een locatie bij jou in de buurt. Zij kunnen je adviseren en de juiste hulp voor je zoeken. Kijk voor adressen op Veiligthuis.nl.

Wat gebeurt er als je hulp vraagt?

Soms zijn jongeren bang dat ze direct uit huis worden geplaatst wanneer ze over mishandeling praten met anderen. Maar dat gebeurt niet zomaar. Als je hulp vraagt, kijken de hulpverleners eerst samen met jou en je ouders hoe het weer veilig kan worden thuis. Of zij zoeken (tijdelijke) andere oplossingen, zoals logeren bij familie of vrienden totdat het thuis weer veilig is. Dit kun je ook zien in het filmpje op Kindermishandeling.hetklokhuis.nl.

Als een vriend(in) wordt mishandeld

Als je denkt dat een vriend(in) thuis wordt mishandeld, probeer er dan met hem of haar over te praten. Luister naar het verhaal van je vriend(in) en probeer daarna samen met iemand te gaan praten of samen hulp te zoeken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over kindermishandeling op Kindermishandeling.hetklokhuis.nl. Hier vind je filmpjes en lees je wat je kunt doen als jij of iemand die je kent mishandeld wordt.