Fysieke gezondheid
Ziektes in het buitenland
Als je zwanger bent en op vakantie gaat naar een ver land of naar een land waar gevaarlijke ziektes nog voorkomen, is het mogelijk dat je bepaalde inentingen nodig hebt. Als zwangere vrouw mag je niet alle inentingen krijgen, omdat die gezondheidsrisico's voor je ongeboren kind kunnen betekenen.
Inentingen
De vaccinaties tegen de mazelen, de bof, rodehond en de gele koorts worden meestal niet gegeven aan zwangere vrouwen. Het is daarom af te raden om op vakantie te gaan naar gebieden waar deze ziektes voorkomen, zeker wanneer medische hulp niet of nauwelijks aanwezig is.
Het is verstandig om voordat je een vakantie boekt je huisarts te vragen welke inentingen je wel kunt krijgen en naar welke (verre) landen je kunt gaan. Inentingen tegen hepatitis A en B zijn bijvoorbeeld wel mogelijk. Raadpleeg vóór het boeken een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of travel clinic. Ook als je op familiebezoek in het buitenland gaat.
Besmetting voorkomen
Ook als je ingeënt bent, is het van belang om besmetting te voorkomen. Ten slotte zijn er ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater. Drink alleen mineraalwater uit flesjes en gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater.
Toch koorts?
Hoge koorts kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Krijg je koorts, dan is het dus belangrijk je temperatuur te verlagen met paracetamol (maximaal 6 per 24 uur). Soms heb je antibiotica nodig om de koorts te verlagen. Dat hangt van de soort infectie af. Vertel altijd dat je zwanger bent, dan wordt er gekeken of de antibiotica aan jou gegeven mag worden. Neem je (digitaal) medisch dossier van je zwangerschap mee. Mocht je tijdens de vakantie onverhoopt ziek worden of een probleem hebben, dan kun je het in een ziekenhuis laten zien.
Malaria, dengue en zika
In tropische landen brengen muggen allerlei virussen over, die gevaarlijk zijn voor jou en/of voor je ongeboren kind. Bijvoorbeeld malaria, zika en dengue (knokkelkoorts). Om welke landen het gaat, kun je nakijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.
De risico's zijn groot. Bij malaria en dengue loop je bijvoorbeeld het risico op een miskraam of op een vroeggeboorte. Zika kan hersenafwijkingen veroorzaken bij je ongeboren kind. Het is daarom onverstandig om op vakantie te gaan naar gebieden waar deze ziektes voorkomen. Doe je dat toch, dan zijn er tegen malaria enkele middelen die je kunt gebruiken. Die middelen voorkomen natuurlijk niet dat je gestoken wordt door muggen. Daarom is het verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Blijf binnen tijdens de ochtend- en avondschemering.
- Draag kleding die de huid zo veel mogelijk bedekt.
- Plaats horren en klamboes die je hebt behandeld met een insectenwerend middel.
- Voor zover bekend is het insectenwerend middel DEET het enige middel dat een sterk afwerende werking heeft tegen muggen en teken. Gebruik als je zwanger bent (en voor jonge kinderen) max. DEET 30% maximaal vier keer per 24 uur.
Meer informatie
Lees ter voorbereiding ook de artikelen Voorbereid op vakantie en Verre reizen. Kijk voor meer informatie over reisadviezen en vaccinaties op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl en GGDreisvaccinaties.nl.