Fysieke gezondheid
Pseudo-kroep
Pseudokroep is een infectie van de stembanden, de luchtpijp en de grote luchtwegen die meestal wordt veroorzaakt door een virus. Het begint vaak met een gewone verkoudheid.
De eerste aanval van pseudokroep
Wanneer je kind pseudokroep heeft, kun je hier vooral bij de eerste aanval erg van schrikken. De eerste aanval vindt bijna altijd ’s avonds of ’s nachts plaats, terwijl er overdag nog geen klachten waren. Je kind wordt huilend wakker, is niet ziek en heeft meestal geen verhoging, maar is wel heel benauwd. Het inademen gaat moeilijk en ‘gierend’.
Ademhalen gaat moeilijk
De infectie veroorzaakt een zwelling van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen. Hierdoor gaat je kind vreemd hoesten (een soort ‘blafhoest’) en klinkt het heel hees. Vooral wanneer je kind zich opwindt en huilt, gaat het ademhalen moeilijker. Daarom is het belangrijk om je kind rustig te houden en voorzichtig rechtop te laten zitten.
Behandeling van pseudokroep
Pseudokroep duurt meestal twee tot drie dagen. Een aanval gaat vrij snel vanzelf over. Vooral ’s nachts kan het heviger zijn dan overdag. In principe is er geen medicatie nodig, maar de huisarts kan pseudokroep behandelen met medicijnen die je kind moet inhaleren.
Epiglottitis
Pseudokroep mag niet verward worden met epiglottitis. Epiglottitis wordt meestal veroorzaakt door een Hib-bacterie en is een ontsteking van het klepje dat de luchtpijp afsluit bij het slikken. Dit kun je herkennen aan hoge koorts, pijn in de keel, kwijlen, moeite met slikken en de nek niet voorover kunnen buigen zonder blafhoest. In dit geval moet je direct een arts waarschuwen, want epiglottitis kan fataal zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld.