Ga naar pagina inhoud

Fysieke gezondheid

Oorpijn en oorontsteking

Kinderen zijn vaak erg vatbaar voor verkoudheid en oorontsteking. Een oorontsteking kan pijnlijk en vervelend zijn.

Oorpijn

Oorpijn ontstaat vaak bij een verkoudheid. Als het slijmvlies van de buis van Eustachius opgezwollen is, kan er geen lucht meer doorheen. Zo ontstaat een onderdruk in het middenoor. Het trommelvlies trekt dan naar binnen en dat kan pijn doen.

Bij een acute middenoorontsteking ontstaat, wordt het trommelvlies rood. Als daarbij veel pus ontstaat, geeft dat druk en gaat het trommelvlies juist bol staan. Je kind kan dan een zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijn voelen in of rond het oor. Soms komt er etter of bloederig vocht uit het oor (loopoor) . Je kind kan er ook koorts bij krijgen.

Soms ligt de oorzaak van oorpijn buiten het oor. Er is dan sprake van 'uitstralende pijn', bijvoorbeeld pijn veroorzaakt door een aandoening aan het gebit, aan de amandelen, in de mond of in de keel of de nek.

De buis van Eustachius en slijmoor

De buis van Eustachius verbindt de ruimte achter het trommelvlies, het middenoor, met de neusholte. De buis is bekleed met slijmvlies, net als de neus, en houdt de druk in het oor in evenwicht.

Bij verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en in de buis van Eustachius gezwollen. Daardoor ontstaat onderdruk in het oor en wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Dat is nog geen oorontsteking, maar wel vaak pijnlijk. Als er geen ziektekiemen bij komen, maar de onderdruk wel lang blijft, krijgt je kind een slijmoor. Je kind krijgt geen koorts, maar het hoort wel tijdelijk minder. Een slijmoor gaat meestal vanzelf over, maar dat kan een tijd duren, soms wel drie maanden. Als de spraakontwikkeling van je kind achter blijft, worden er soms trommelvliesbuisjes geplaatst, zodat je kind direct weer goed hoort. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak het een slijmoor zal krijgen. (Al komen slijmoren ook bij volwassenen nog voor.)

Als er wel ziekteverwekkers (bacteriën of virus) bij de onderdruk en het vocht komen, ontstaat een middenoorontsteking. Het trommelvlies is dan pijnlijk en rood, vaak nog wel ingetrokken. Dit gaat meestal vanzelf over. Als er te veel pus in het oor ontstaat, gaat het trommelvlies juist bol staan. Soms ontstaat een loopoor.

Loopoor

Bij een middenoorontsteking ontstaat door de druk soms een klein scheurtje in het trommelvlies. Daardoor komt de pus naar buiten. Dit is een loopoor. De pijn en de koorts worden dan minder. De pus ziet eruit als snot. Het is lichtgeel-groen, vrij dun en het stinkt vaak.

Heeft je kind een loopoor? Zorg dan dat het oor goed schoon blijft.

  • Dep regelmatig de pus uit de oorschelp. Doe dit met een wattenbolletje, nooit met wattenstokjes!
  • Was daarna goed je handen.
  • Maak alles schoon waar de pus mee in contact is geweest.

Genezing

Een oorontsteking gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Het is belangrijk dat je kind genoeg blijft drinken. Tegen de pijn kun je eventueel paracetamol geven. Het kan ook helpen om te slapen met het hoofd wat hoger. Misschien is het gehoor nog een paar weken verminderd, maar dit geneest ook vanzelf.

Naar de huisarts?

Het is alleen nodig om in de volgende situaties naar de huisarts te gaan:

  • als je kind langer dan drie dagen pijn en koorts heeft;
  • als je kind voor de derde keer in een jaar oorpijn heeft;
  • als er langer dan een week vocht uit het oor komt;
  • als je kind een erg zieke indruk maakt en niet tot spelen komt.

Kijk ook eens bij: