Fysieke gezondheid
Oorontsteking
Kinderen kunnen vatbaar zijn voor verkoudheid en oorontsteking. Een oorontsteking is pijnlijk en vervelend.
Oorpijn
Oorontsteking is te herkennen aan zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijnklachten. Soms komt er etter of bloederig vocht uit het oor. De ontsteking kan diep in het oor liggen. Daarbij kan je kind koorts hebben.
Soms ligt de oorzaak van oorpijn buiten het oor. Er is dan sprake van 'uitstralende pijn', bijvoorbeeld pijn veroorzaakt door een aandoening aan het gebit, aan de amandelen, in de mond of in de keel of de nek.
Loopoor
Via de buis van Eustachius kan de ontsteking zich uitbreiden naar het oor. Ontstekingsvocht (pus) kan vervolgens een pijnlijke druk geven op het trommelvlies. Soms ontstaat daardoor een klein scheurtje in het trommelvlies waardoor de pus naar buiten komt. Dit is een loopoor. De pijn en de koorts worden dan minder. De pus ziet eruit als snot. Het is lichtgeel of groen, vrij dun en het stinkt vaak.
Pubers hebben minder vaak oorontsteking dan jongere kinderen. Heeft je puber toch een loopoor? Vertel dat het belangrijk is om het oor goed schoon te houden.
- De pus moet regelmatig uit de oorschelp worden gedept. Met een wattenbolletje, nooit met wattenstokjes!
- Was daarna goed de handen.
- Maak alles schoon waar de pus mee in contact is geweest.
Genezing van oorontsteking
Een oorontsteking gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Misschien is het gehoor nog een paar weken verminderd, maar dit geneest ook vanzelf.
Naar de huisarts?
Het is alleen nodig om in de volgende situaties naar de huisarts te gaan:
- als je kind langer dan drie dagen pijn en koorts heeft;
- als je kind voor de derde keer in een jaar oorpijn heeft;
- als er langer dan een week vocht uit het oor komt;
- als je kind voortdurend behoorlijk veel pijn heeft.
Kijk ook eens bij:
- Thuisarts.nl - oorontsteking