Zwanger
Moeder geworden
Van het ene op het andere moment heb je een baby in je armen. Moeder worden is een bijzonder moment, maar het is ook wennen. Voor sommige moeders is hun eigen baby de eerste baby die zij verzorgen. Anderen hebben misschien al meer ervaring met bijvoorbeeld neefjes, nichtjes of oppaskinderen.
Wennen aan de moederrol
Hoe het is en hoe het voelt om moeder te zijn, daar kun je je bijna niet op voorbereiden. Dat moet je ervaren. Het kan best zijn dat je twijfels hebt. Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Of je mist je oude leven en de vrijheid die je had. Je kunt je erg aan huis gebonden voelen. Ook kun je bezorgd zijn over de gezondheid van je baby. Je vraagt je misschien af of je wel een goede ouder zult zijn.
Alles is nieuw en je weet niet of je het wel goed doet. Dit soort onzekerheid hoort erbij. Het is goed om over je twijfels te praten. Bijvoorbeeld met een vriendin, een familielid, of de verloskundige. Het delen van gevoelens biedt steun en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Praten over je gevoelens kan ook rust geven. Deze rust is ook weer goed voor je kind.
Emoties en kraamtranen
Na de bevalling kun je last hebben van kraamtranen. Dit zijn heftige emoties die loskomen door je veranderende hormonen, de moeheid en de grote veranderingen in je leven. Het ene moment voel je je vrolijk en het volgende moment huil je tranen met tuiten om helemaal niets. Dat hoort er allemaal bij. Als je last hebt van heftige emoties, is het goed om er eens over te praten, bijvoorbeeld met je partner of met je verloskundige.
Depressief na de bevalling
Sommige moeders voelen zich na de bevalling langere tijd heel depressief. Als dat jou gebeurt, kun je last hebben van een postnatale depressie. Vraag dan hulp via je huisarts of verloskundige.
Een band opbouwen met je kind
Een baby is volledig afhankelijk van jou en je partner. Als je goed voor je baby zorgt, zal hij zich veilig voelen. Omdat jij liefde geeft en reageert als je baby iets nodig heeft, gaat hij je herkennen en vertrouwen. Dit wordt hechting genoemd. In de meeste gevallen verloopt deze hechting tussen ouder en kind bijna automatisch. Hormonen en instinct helpen je een heel eind op weg.
Sommige ouders voelen in het begin nog niet meteen een band. Dat is helemaal niet erg: je hebt vaak wat tijd nodig om te wennen aan je baby. Door goed te kijken en luisteren naar je kind en in te schatten wat je kind nodig heeft, zal de band snel hechter worden