Zwanger
Buik- of rugdrager
Het dicht bij je dragen van je baby in een draagzak of draagdoek kan heel fijn zijn. Naast dat het fijn is, is het ook goed voor de hechting tussen jou en je baby.
Draagdoek of draagzak
Een buikdrager is de verzamelnaam voor alle draagdoeken en draagzakken waarbij je je kind aan de voorkant draagt. Er zijn verschillende types:
- Een voorgevormde draagzak, die je vastklikt. Je draagt je baby hierin rechtop. Je baby kan dan naar jou of naar voren kijken. Voor deze draagzakken bestaat een Europese norm, namelijk de NEN-EN 13209-2. Kijk of vraag na of je draagzak deze norm heeft, want dan weet je zeker dat hij is goedgekeurd volgens de Europese veiligheidseisen.
- Een losse draagdoek die je zelf knoopt. Je draagt je baby hierin rechtop en je kunt de doek op verschillende manieren knopen.
Er bestaan ook draagdoeken of draagzakken waarin de baby liggend (horizontaal) gedragen wordt. Je baby ligt dan in een foetus- of wieghouding. Gebruik dit product liever niet, omdat baby's zo meer moeite hebben met ademhalen.
Rugdrager
Een rugdrager kun je pas gebruiken als je kind zelfstandig rechtop kan zitten. De rugdrager is te gebruiken totdat je kind 18 kilo weegt. Dan is je kind ongeveer 4 jaar. Voor de rugdrager bestaat een Europese norm, namelijk de NEN- EN 13209-1. Kijk of vraag na of je rugdrager deze norm heeft, want dan weet zeker dat hij is goedgekeurd volgens de Europese veiligheidseisen.
Waar moet je op letten?
- Zorg ervoor dat de rug en het hoofd ondersteund worden. Een jonge baby kan zijn hoofd nog niet goed rechtop houden. Kijk of het hoofd niet gebogen is, je kind mag niet met de kin tegen de borst liggen.
- Houd goed in de gaten dat je baby vrij kan ademen. Let extra goed op als je baby jonger is dan 4 maanden. Zie je het gezicht van je baby? Dan weet je zeker dat zijn neus en mond vrij zijn. Draag je kind dus ook nooit onder een dichte jas.
- Kijk of je baby het niet te warm of te koud heeft. Een draagzak of draagdoek is gelijk aan één laagje kleding. Als je baby zweet dan heeft hij het te warm. Voelen de voetjes warm? Dan weet je dat je baby het niet te koud heeft.
- Geef geen borstvoeding als je baby in de draagzak zit, omdat de houding dan niet meer veilig is en je geen goed zicht meer hebt.
- Let bij de keuze van de draagdoek, draagzak of rugdrager op het gewicht en de leeftijd van je kind.
- Controleer de drager op slijtage en kijk of de sluitingen nog goed werken.
- Is je baby te vroeg geboren en wil je hem dragen? Overleg dit dan met de Jeugdgezondheidszorg of een kinderarts.
- Ga niet sporten, fietsen of autorijden met een buik- of rugdrager. Ook huishoudelijke taken kunnen risico's met zich meebrengen.
- Gebruik de draagzak- of doek niet als vaste slaapplek voor je baby. De veiligste slaapplaats voor een baby is een eigen wieg of ledikant.
- Denk er ook aan om je kind regelmatig uit de draagzak of draagdoek te halen en op zijn rug of buik te leggen. Vooral de buikligging is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind.
Tips en veiligheid
Op Kinderveiligheid.nl vind je nog meer tips voor het gebruiken van een buik- en rugdrager. Ga voor vragen of advies naar de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je ook in contact brengen met een draagdoekconsulent.