Ga naar pagina inhoud

Werken

Solliciteren

Veel jongeren willen graag een bijbaantje om geld te verdienen. Dat kan door te solliciteren op een vacature of via een open sollicitatie.

Vacatures

Op het internet en in de krant staan een heleboel 'losse vacatures', bijvoorbeeld voor krantenbezorger, horecamedewerker en pizzakoerier. Je kind kan zelf het bedrijf bellen of een sollicitatiebrief sturen.

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie stuur je een leuke sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je graag zou willen werken, in de hoop dat ze misschien werk voor je hebben. Je kind kan ook zelf bij een bedrijf binnenstappen en vragen of ze werk hebben. Het is slim om dan je cv mee te nemen, dan kun je die zo afgeven.

Waar moet je op letten in een vacature?

In een vacature moet je kind letten op de functie-eisen en of deze overeenkomen met wat je kind kan en wil. Daarbij kun je denken aan de vereiste werkervaring, opleiding en persoonskenmerken, maar wijs je zoon of dochter er ook op dat je moet kijken naar de verdiensten, de werktijden en het aantal uren per week. Jongeren mogen niet evenveel werken als volwassenen.

Brief en cv

In de sollicitatiebrief presenteert je kind zich op een manier die aansluit bij de functie-eisen uit de vacature. Een goede sollicitatiebrief is eerlijk, origineel, volledig en beknopt. Een cv is een beknopt overzicht van wat je kind kan. Hierin staan persoonsgegevens, opleidingen, diploma's en werkervaring overzichtelijk op een rij.

Het sollicitatiegesprek

Als je kind wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je adviseren om netjes gekleed te gaan, eerlijk te zijn en spontaan en positief over te komen. Daarbij is het verstandig om ook de sollicitatiebrief en het cv mee te nemen.