Vrije tijd
Zomerhitte
In de zomer kan het erg warm worden, ook in Nederland. Het is belangrijk om tijdens warme dagen je kinderen wat extra in de gaten te houden. Zorg dat ze voldoende drinken, er genoeg verkoeling is en dat ze beschermd zijn tegen de zon. Zo voorkom je dat je kind uitdroogt, oververhit raakt of verbrandt.
Op de babypagina lees je adviezen over de verzorging van je baby bij zomerhitte.
Voldoende water drinken
Het is belangrijk dat je kind voldoende water drinkt en dat het drinkt al voor het dorst heeft. Bied daarom vaker water aan. Limonade kan ook, of water met ijsblokjes en citroen. Koolzuurhoudende dranken zoals cola kun je beter niet geven, maar af en toe een waterijsje mag best. Als je op vakantie bent in een ander land, let dan goed op de hygiëne van het water. Misschien kun je het water uit de kraan daar beter eerst koken of flessenwater gebruiken.
Insmeren met zonnebrandcrème
Laat kinderen niet te lang in de zon spelen. Smeer ze vooraf en elke twee uur in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30), ook in de schaduw. De laag crème moet voldoende dik zijn. Je mag er na het insmeren best nog iets van zien.
De huid van kleine kinderen kan maar vijf tot tien minuten tegen de zon. Houd kleine kinderen zo veel mogelijk uit de felle zon, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Leg oudere kinderen uit waarom ze zich regelmatig in moeten smeren. Vertel dat door verbranding de huid sneller veroudert en dat je meer risico op huidkanker loopt.
Mocht je kind ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand zijn, kun je de huid insmeren met een verzorgende aftersun. Dit helpt de huid niet herstellen, maar voelt wel fijn aan. Let wel op dat de huid na verbranding gevoeliger kan zijn voor geurstoffen of conserveringsmiddelen in de aftersun. Raadpleeg bij ernstige verbranding je huisarts. Op de website van het Kankerfonds vind je meer informatie over insmeren met zonnebrandcrème.
Meer tips bij zomerhitte
- Houd de zon buiten. Dat gaat het best met zonwering buiten: een zonnescherm voor het raam of een laken aan de buitenkant. Ook dichte gordijnen en gesloten ramen helpen om de hitte buiten te houden.
- Open de ramen pas als het buiten koeler is dan binnen: vaak pas in de late avond en vooral vroeg in de ochtend.
- Om af te koelen kan je kind een lauw bad nemen.
- Je kind kan het best een pet of hoed dragen, een zonnebril opzetten en lichte, luchtige kleding dragen.
- Vermijd inspanning. Het is het beste om tijdens de warmste uren van de dag (12.00 tot 16.00 uur) iets rustigs te doen en in de schaduw te zitten.
- Zoek voor wat oudere kinderen verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
- Geef je kind eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).
Een goede zonnebril
Zorg dat je kind een goede kinderzonnebril met voldoende UV-bescherming draagt. Gebruik alleen CE goedgekeurde brillen of UV 400 brillen. Goedkope of speelgoedbrilletjes bieden vaak geen bescherming, ondanks dat de glazen wel donker zijn. In combinatie met de zon zijn deze juist schadelijk voor de ogen. Als de ogen niet goed beschermd worden, kan dat op latere leeftijd een hoger risico geven op tumoren en staar. Ook kan het netvlies beschadigen waardoor het zien slechter wordt.
Uitdrogingsverschijnselen
Als je denkt dat je kind uitdroogt, neem dan direct contact op met de huisarts. Uitdroging herken je aan één of meer van de volgende verschijnselen:
- onregelmatig plassen, minder plassen, donkergele plas;
- stemverlies;
- hoofdpijn en sufheid;
- een snelle of juist hele zwakke polsslag;
- droge lippen en een droge mond;
- nauwelijks tranen bij het huilen;
- diepliggende ogen;
- stugge huid: als je een huidplooi pakt, veert die niet meteen terug als je hem loslaat.
Zonnesteek
Je kind kan een zonnesteek oplopen als het te lang zonder bescherming in de zon speelt. Bij een zonnesteek raken de hersenen 'oververhit'. Als je denkt dat je kind een zonnesteek heeft, breng het dan naar een koele plaats en spoel het gezicht en de polsen af met koud water. Als het niet snel beter gaat, ga dan naar de huisarts.