Vrije tijd
Speelgoed
Baby's zijn voornamelijk bezig met kijken en voelen. Speelgoed dat geschikt is voor baby's is bijvoorbeeld van zacht materiaal en uitwasbaar. Speelgoed dat een geluidje maakt vinden baby's ook heel leuk. Let op dat er geen kleine onderdelen aan zitten, die je makkelijk los kunt peuteren, want die stoppen baby's in hun mond, neus of oor.
Wat is veilig speelgoed voor baby's?
In Nederland moet speelgoed aan hoge veiligheidseisen voldoen. Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-lidstaten zich aan Europese regels moeten houden. Koop je via een webshop van buiten de EU-lidstaten dan kunnen daar andere eisen zijn waar speelgoed aan moet voldoen. Je weet dan niet hoe veilig het product is.
Over houten speelgoed hoef je je geen zorgen te maken. Uit onderzoek is gebleken dat het geverfde houten speelgoed, dat in Nederland wordt verkocht niet schadelijk is.
Speelgoed dat aan de Europese eisen voldoet kun je herkennen aan het zogenaamde CE-keurmerk. Toch biedt dit helaas geen garantie dat speelgoed altijd volkomen veilig is. Bekijk baby- en peuterspeelgoed daarom altijd zorgvuldig voordat je het koopt en controleer het af en toe op schade door gebruik. Let daarbij op dat het speelgoed:
- geen scherpe uitsteeksels heeft;
- geen onderdelen bevat die kleiner zijn dan 3,5 centimeter;
- van stevig en goed materiaal gemaakt is, zoals hout dat niet splintert of plastic dat niet breekt;
- niet afgeeft als je baby erop sabbelt;
- geen touwtjes of koordjes bevat die langer zijn dan 22 cm;
- geen harde geluiden maakt die gehoorschade kunnen veroorzaken als kinderen het speelgoed te dicht bij hun oor houden.
Geschikt speelgoed is bijvoorbeeld:
- een tuimelaar. Die komt altijd weer overeind als je baby ertegen duwt of schopt;
- een stoffen bal. Die kun je beter vasthouden dan een harde bal;
- een activity center. Daar zitten heel veel dingen op: draaiwieltjes, deurtjes, geluidjes en vaak ook een spiegeltje.
Wil je meer weten? Kijk dan op de website van VeiligheidNL of voor chemische veiligheid op Waarzitwatin.nl.
Speelgoed met magneetjes of batterijtjes
Tegenwoordig komt er steeds meer speelgoed op de markt dat magneetjes of batterijtjes bevat. Met name voor kinderen die nog de neiging hebben om alles in hun mond te stoppen, kan dit speelgoed gevaarlijk zijn. Let daarom extra goed op dat de magneetjes en batterijtjes niet los kunnen komen van het speelgoed.
Speelotheek
Bij een speelotheek kun je voor je kind speelgoed lenen. Het aanbod verschilt per speelotheek. Er is speelgoed voor alle ontwikkelingsgebieden: de taal-, de motorische, de verstandelijke en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Voor baby's is zintuiglijk materiaal heel belangrijk, zoals activity centers, speelkleden en babyspelletjes.
De medewerkers van de speelotheek kunnen je helpen kiezen welk speelgoed voor jouw kind nu leuk en/of leerzaam is. Zo leen je speelgoed dat aansluit bij de ontwikkeling van je kind.
Speelgoed lenen is ook duurzaam. Je kind kan een paar weken thuis met het geleende speelgoed spelen. Als je kind er weer op is uitgekeken, breng je het terug om iets nieuws te lenen. Zo heb je voor niet te veel geld altijd passend speelgoed in huis, een duurzame oplossing. Vindt je kind iets heel erg leuk, kun je het altijd nog kopen.
Lid worden van de speelotheek
Er zijn speelotheken waar je een jaarlijks bedrag betaalt en dan een afgesproken aantal spullen kunt lenen. Bij andere is het lidmaatschap goedkoper, maar betaal je leenkosten voor ieder stuk speelgoed. Informeer hoe het bij de speelotheek in jullie buurt geregeld is.Er zijn gemeenten waar je deze kosten (deels) vergoed krijgt als je het geld hiervoor moeilijk kunt missen.
Meestal kun je het speelgoed voor een paar weken lenen, maar dit kan per speelotheek natuurlijk verschillen. Het speelgoed dat de speelotheek uitleent, is vaak geschikt voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Ook kan je kind in de meeste speelotheken tijdens de openingsuren met andere kinderen spelen. Kijk op Speelotheken.nl voor een speelotheek bij jou in de buurt.