Ga naar pagina inhoud

Voeding

Lastige eters

Als je kind slecht eet, kan dat een probleem zijn. Kinderen hebben veel goede bouwstoffen, vitamines en mineralen nodig om fit te blijven en te groeien. Daarom is het in ieder geval verstandig om je kind gezonde voeding te geven.

Minder eetlust

Totdat je kind (bijna) volwassen is, wisselen periodes van veel en minder eten elkaar geregeld af. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling en de groei die je kind doormaakt.

Groeit je kind goed?

Als je kind goed groeit en actief is, zit het wel goed. Maak je je toch zorgen, ga dan een keer extra naar de huisarts om je kind te laten meten en wegen.

Hoeveel eet je kind?

Je kunt de hoeveelheden die je kind eet vergelijken met de dagelijks aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum. Verder is het een goed idee om het aantal tussendoortjes te beperken tot maximaal 4 per dag, de regelmaat erin te houden, variatie aan te bieden en samen te koken.

Eetstoornissen

Sommige kinderen (vooral meisjes) ontwikkelen op jonge leeftijd al een eetstoornis. Kenmerken hiervan zijn dat een kind een negatief zelfbeeld heeft, wil afvallen door niet te eten en denkt dat mager zijn mooi is.

Eettherapie

Als je kind ernstige voedsel- en eetproblemen heeft, kan eettherapie helpen. Je kunt hiervoor het best eerst een afspraak maken met de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar professionele hulpinstanties.