Veiligheid
Veiligheid thuis vergroten
Je wilt het liefst dat je kind overal kan gaan en staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Toch is het verstandig om je kind goed in de gaten te houden. Dit hoeft niet te betekenen dat je je peuter van alles moet verbieden of overal tegen moet beschermen. Probeer de balans te vinden tussen stimuleren en beschermen.
Ga eens op de grond liggen!
Ga zelf eens op de grond liggen of zitten om te zien welke gevaren er in het huis schuilen voor kleine kinderen. Dan zie je bijvoorbeeld hoe makkelijk ze bij een stopcontact of afhangend tafelkleed kunnen komen. Ook zie je misschien dan pas dat er ongeschikt speelgoed onder de bank ligt. Met kinderen van 0 tot 4 jaar gebeuren best veel ongelukken. Ze zijn enthousiast en zien geen gevaren. Houd daarom altijd toezicht op je kind.
Ruimte om te leren
Kinderen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ze spelen en leren van hun fouten. Het is helemaal niet erg als je kind eens valt. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind er blijvende schade aan overhoudt.
Je kunt je kind niet overal tegen beschermen en je wilt het ook niet van alles verbieden. Vaak kom je al een heel eind door je kind bepaalde risico's te laten inzien. Waarschuw bijvoorbeeld voor hete thee of te dicht bij het trapgat spelen. Denk zelf ook goed na over wat de risico's in huis zijn en hoe je ze kunt verkleinen.
Tips voor veiligheid in huis
- Neem maatregelen om te voorkomen dat je kind uit het raam, van een trap of door glas kan vallen. Plaats bijvoorbeeld traphekjes, daar waar het nodig is.
- Let er ook op dat de vingertjes niet bekneld kunnen raken tussen de deur, of dat je peuter zich verwondt aan scherpe hoeken van het meubilair. Hier bestaan beveiligers en beschermhoekjes voor.
- Beveilig stopcontacten die lager zitten dan 1,5 meter met speciale plugjes of afdekplaatjes als je kind er makkelijk bij kan.
- Zet kasten en wandmeubelen stevig vast aan de muur. Als je kind in een kast klimt om iets te pakken, kan het anders de hele kast over zich heen krijgen.
- Berg gevaarlijke producten zo op dat je kind er niet bij kan. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen, giftige planten, alcohol, cosmetica en batterijen.
- Houd glazen vazen, asbakken, sigaretten, alcohol en pinda's buiten bereik van je kind. Het is ook heel belangrijk dat je in huis niet rookt; dit is heel slecht voor de gezondheid van je kind.
- Laat je kind nooit rennen met een lolly, ijsstokje of een ander scherp voorwerp in de mond. Als het valt, kan het zich daar flink mee bezeren.
- Laat je peuter nooit alleen met een huisdier, hoe lief het dier ook is!
- Zet hete thee en koffie op een plek waar je kind niet bij kan.
- Let er op dat er bijvoorbeeld geen klimmogelijkheden op het balkon of bij het open raam staan, zoals een vuilnisbak, plantenbakken, stoelen of een tafel.
- Lees op Kinderveiligheid.nl hoe je de keuken en de badkamer veiliger maakt voor je kind.
- Denk ook aan de brandveiligheid van je huis. Plaats rookmelders en een koolmonoxidemelder. Zo word je meteen gewaarschuwd als er iets aan de hand is. Op Brandweer.nl vind je een folder met zeven tips voor jonge gezinnen om je huis brandveilig te maken voor jou en je kind(eren). Nog meer informatie vind je op Verkleindekansopbrand.nl.
- Op KInderveiligheid.nl vind je nog veel meer informatie over het veilig maken van je huis.