Ga naar pagina inhoud

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfstandig worden

In het leven van jongvolwassenen wordt zelfstandigheid steeds belangrijker. Ze willen niet meer van hun ouders afhankelijk zijn en vragen liever leeftijdsgenoten om advies. Dat betekent niet dat jouw mening als ouder er niet meer toe doet. Ouders en gezin zijn net zo belangrijk als de vriendengroep. Ze vullen elkaar aan.

Zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Jongeren met voldoende zelfvertrouwen kunnen al veel zelfstandig doen. Ze kunnen zelf keuzes maken over hun studie en hun vrije tijd. Ze kunnen zelf werk zoeken en hun eigen geld beheren en kleding kopen. Het is goed om je kind dat soort dingen alleen te laten doen, maar denk wel mee. Praat samen over de voordelen en nadelen van bepaalde keuzes.

Losmaken

Jongeren zijn vooral met zichzelf en hun eigen identiteit bezig. Dat hoort bij het proces van losmaken. Als ouders onafhankelijk gedrag en initiatieven van hun kind aanmoedigen, verloopt die ontwikkeling soepeler. Het is normaal dat jongeren zich soms terugtrekken en maar weinig vertellen. Dit hoort bij het volwassen worden. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, zijn dit geen bedreigingen voor de goede relatie met de ouders, maar signalen dat een kind op weg is naar volwassenheid.

Openheid en verwachtingen

Het werkt positief als ouders open met hun kinderen praten, als ze andere opvattingen tolereren en als ze zelf van mening kunnen veranderen. Jonge mensen kunnen zich emotioneel stabiel ontwikkelen als hun ouders duidelijke en realistische verwachtingen van hen hebben en hun onafhankelijkheid respecteren.