Ga naar pagina inhoud

School en opleiding

Ontwikkelingsachterstand

Niet alle kinderen komen gezond ter wereld. Sommige kinderen hebben aangeboren lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld een hazenlip. Andere kinderen worden geboren met een genetische aandoening, zoals bijvoorbeeld het downsyndroom.

Onderzoek

Misschien was het meteen duidelijk dat er iets aan de hand was met je kind, maar het kan ook zijn dat je er pas na jaren achterkomt, bijvoorbeeld wanneer je kind moeite heeft met leren of geen contact maakt met andere kinderen. Er is dan onderzoek nodig om erachter te komen wat je kind precies mankeert.

Anders

Als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft, is het misschien anders dan andere kinderen. Je kind heeft bijvoorbeeld een spraak- en taalachterstand, kan minder goed nieuwe dingen kunnen aanleren of heeft veel zorg en begeleiding nodig. Deze zorg is vaak een behoorlijke belasting voor het gehele gezin.

Thuis

Voor thuis het zijn dat er aanpassingen of andere hulpmiddelen nodig zijn. De kosten die je maakt, kun je betalen van het persoonsgebonden budget (pgb). Kijk voor meer informatie op Regelhulp.nl.

Naar school

Als het je kind niet lukt om regulier onderwijs te volgen, kun je het naar het speciaal onderwijs laten gaan. Hier krijgen de kinderen meer aandacht en kunnen ze in hun eigen tempo en op hun eigen niveau lessen volgen.

Zomerkampen en logeerhuizen

Er zijn verschillende zomerkampen en logeerhuizen speciaal voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Misschien vindt je kind dit erg leuk en kun je samen een leuk kamp of logeerhuis uitzoeken. Op die manier kun je zelf ook even tot rust komen en wat meer tijd doorbrengen met je partner of met je andere kind(eren).

Sport

Ook als je kind een handicap of een beperking heeft, kan het erg veel plezier beleven aan sport. Daarnaast is lichaamsbeweging natuurlijk gezond. Als je kind het leuk vindt om te sporten, vraag dan informatie op bij sportverenigingen in de buurt. Misschien is er zelfs een sportvereniging helemaal speciaal voor gehandicapten.