Psychosociale ontwikkeling
Online vriendschap
Een online vriendschap ontstaat vaak tussen mensen die online een beetje op elkaar lijken. Je hebt bijvoorbeeld dezelfde hobby of hetzelfde idool.
Maar ook jongeren die het moeilijk vinden om in het echte leven vrienden te maken of die een lastige thuissituatie hebben, gaan soms op zoek naar online vrienden.
Hoe vind je online vrienden?
Veel online vriendschappen ontstaan via sociale media, zoals Instagram, Twitter, Tumblr of Facebook. Via de comments op sociale media is het makkelijk om mensen te vinden die dezelfde interesses hebben als jij.
Je kunt ook online vrienden krijgen via een website of een platform waar mensen zitten met dezelfde interesse. Bijvoorbeeld de fan-website van je favoriete artiest, of het platform waar je informatie deelt over je hobby. Omdat je een gemeenschappelijke interesse hebt, is het niet zo moeilijk om een gesprek te beginnen. Je kunt gewoon een berichtje sturen naar iemand die je aardig lijkt.
Contact houden of verbreken
Het onderhouden van een online vriendschap is soms lastiger dan een gewone vriendschap. Het is best moeilijk om in te schatten of je de online vriend of vriendin kunt vertrouwen.
Soms vinden jongeren het juist moeilijk om een online vriendschap te verbreken. Ze willen eigenlijk geen contact meer, maar het lukt niet om er een punt achter te zetten. Soms zit er niets anders op dan die persoon te blokkeren. Kijk in je account-instellingen hoe dat moet.
Een gewone vriendschap?
Een vriendschap via internet lijkt in veel opzichten op een 'gewone' vriendschap. Je kunt bijvoorbeeld bij elkaar terecht als je ergens mee zit.
Verschillen zijn er ook. Meestal wonen internetvrienden verder weg, vaak zelfs in het buitenland. Hierdoor zie je elkaar weinig of helemaal niet. Maar misschien vertel je ze daarom juist meer. Vaak kom je met elkaar in contact doordat je dezelfde interesse hebt. Je kunt daarover veel met elkaar praten, zonder dat je de ander verveelt. Het kan dus erg leuk zijn om internetvrienden te hebben. Om het ook leuk te houden, vind je hier een paar tips.
Tips voor online vriendschappen
- Doe niet teveel je best om leuk gevonden te worden, zeg wat je echt meent. Je vindt het makkelijkst vrienden als je jezelf bent.
- Denk na over wat je wel en niet wilt delen. Deel alleen waar jij je prettig bij voelt. Sommige persoonlijke informatie moet je nooit delen.
- Doe nooit dingen die je eigenlijk niet wilt doen, zoals geld overmaken of je kleding uitdoen voor de camera.
- Denk na over wat voor jou belangrijk is om iemand te kunnen vertrouwen. Wat wil je dan weten van die persoon? Wat doe je als je daar niet achter kunt komen?
- Wil je elkaar in het echt ontmoeten? Spreek elkaar eerst een paar keer via videobellen, zoals Skype of Jitsi. Kies een manier waarbij je niet meteen je 06-nummer hoeft uit te wisselen. Zo kun je zien dat iemand echt is wie hij of zij zegt te zijn. Neem bij een eerste meeting altijd iemand mee.
- Let erop dat je jouw vrienden 'in real life' ook aandacht blijft geven.
- Wees je bewust van de risico's van online contacten.
Wat als je ouders het niet begrijpen?
Sommige ouders zien internetvrienden niet als 'echte' vrienden. Ze zijn misschien niet zo gewend aan internetvriendschappen. Misschien zijn je ouders bang door alle berichten over wat er mis kan gaan. Ze zijn bijvoorbeeld bezorgd dat je online vrienden zich anders voordoen dan ze zijn. Het kan helpen om er met je ouders over te praten.
- Accepteer dat je ouders zich zorgen kunnen maken.
- Laat wat foto's zien van je vrienden.
- Laat je ouders een keer meekijken tijdens het videobellen. Zo zien ze dat het geen vrienden zijn die zich anders (bijvoorbeeld veel jonger) voordoen.
- Probeer zoveel mogelijk vragen van je ouders te beantwoorden.
- Laat merken dat deze vrienden belangrijk voor je zijn.