Ga naar pagina inhoud

Psychosociale ontwikkeling

Ik als vader

Als je net vader bent geworden, verandert er heel veel in je leven. Gelukkig kun je veel doen om zo goed mogelijk met deze veranderingen om te gaan.

Voorbereiding en afstemming

Na de geboorte is het vaak zoeken naar nieuw evenwicht, zowel alleen als samen. Opeens moeten jullie non-stop rekening houden met een kind. Praat met elkaar over de veranderingen die dit teweeg brengt in je relatie. Bespreek ook de taakverdeling. Doe dit liefst al voor de geboorte van je kind: goede voorbereiding en afstemming helpt je in het ouderschap.

De eerste weken

Ondanks dat je als vader een kortere verlofperiode hebt dan je partner, kun je veel hulp bieden in de eerste weken na de geboorte van jullie kindje. Je partner zal dan nog niet zo mobiel zijn en heeft rust nodig om te herstellen. Je kan haar taken uit handen nemen om dit te bevorderen.

Hulp vragen en accepteren is belangrijk, ook voor de kleine dingen. Vrienden en familie vinden het bijvoorbeeld vaak leuk om jullie kind vast te houden, bij te praten of eten te koken.

Emotionele verbondenheid

Geen enkele ouder die net een kind heeft gekregen is alleen maar dolgelukkig met de nieuwe situatie. Dit is logisch, omdat jullie wereld op zijn kop staat. Ook is het niet vanzelfsprekend dat je direct gevoelens van verbondenheid ervaart. Door tijd met de baby door te brengen, groeit dit vanzelf. Het verdelen van de taken helpt om de relatie met je partner goed te houden.

Verantwoordelijkheid

Vader zijn wordt als een grote verantwoordelijkheid ervaren. Het kan zijn dat je je onwennig voelt en je afvraagt of je het wel goed doet. Vooral als de kraamhulp weg is en jullie het alleen moeten doen. Je kan minder makkelijk met je vrienden afspreken of leuke dingen doen, omdat jij en je partner veel tijd kwijt zijn aan het verzorgen van jullie kind.

Het is belangrijk om naar oplossingen te zoeken om tijd voor jezelf en je partner te creëren. Nodig vrienden thuis uit, neem je kind mee naar de sportclub of vraag vrienden of familie op te passen.

Werk

Je zal het misschien lastig vinden om kort na de geboorte weer aan het werk te moeten. Misschien voelt het fijn om even aan iets anders te kunnen denken, maar tegelijktijd wil je graag weten hoe het met je partner en kindje gaat. Vaders kunnen zich de eerste weken vaak moeilijk concentreren op hun werk. Niet in de laatste plaats omdat naast alle veranderingen de nachten ook nog zwaar kunnen zijn.

Als je merkt dat je meer thuis wil zijn, probeer dan tot een verlofregeling te komen. Als dit niet lukt, kijk dan of je met vakantiedagen iets kan regelen om meer tijd te kopen. Wanneer je werkdruk ervaart, ga dan zo snel mogelijk een eerlijk en open gesprek aan met je werkgever.

Hulp vragen

Naarmate je kind ouder wordt, veranderen de opvoedvragen. In de peuterfase zegt je kind vaak nee en wil soms niet eten of slapen. Het kan even zoeken zijn hoe je daarmee om wilt gaan. Als je er samen niet uitkomt, kun je hulp van buitenaf inschakelen. Familie, vrienden of het consultatiebureau kunnen je verder helpen.

Steun tijdens de opvoeding

Steun uit je omgeving bij het opvoeden en het ouderschap wordt belangrijk. Dit helpt je om een goede ouder te zijn. Als je merkt dat jouw directe omgeving niet voldoende steun kan bieden, is het belangrijk dat je andere hulp zoekt. Praat dan met de huisarts.

Filmpje: Fiona over ouderschap en je relatie
Als je net ouder bent geworden, verandert je relatie. Hoe zorg je ervoor dat je een goede relatie houdt met je partner? In deze video geeft Fiona je tips en delen ouders hun ervaringen.