Ga naar pagina inhoud

Psychosociale ontwikkeling

Het verdelen van zorg en verantwoordelijkheden

Bij het opvoeden van een zorgintensief kind krijg je te maken met allerlei verantwoordelijkheden. Denk aan medische afspraken en ziekenhuisopnames of het regelen van medicijnen, hulpmiddelen en zorg. Ondertussen probeer je ook nog het gewone gezinsleven draaiende te houden. Een goede taakverdeling kan helpen bij alle zorg die je kind nodig heeft.

Hulp bij opvoeden

Je wil en kan de zorg van je kind soms niet zo makkelijk uit handen geven. Misschien kunnen familieleden of vrienden wel helpen bij allerlei andere zaken. Zoals de boodschappen, het huishouden of het brengen en halen naar sportclubs of speelafspraken.

Professionele hulp

Ook professionals kunnen ondersteunen bij de zorg en verantwoordelijkheden binnen jullie gezin. Denk aan een professionele oppas of een huishoudster. Een belangrijke vraag is: hoeveel zorg wil, kan en mag je van jezelf aan anderen overlaten? Soms kun je gebruik maken van regelingen en financiële tegemoetkomingen hiervoor. Hier kun je professionele ondersteuning bij krijgen. De jeugdgezondheidszorg of het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ.nl) kan hier meer informatie over geven.

Verdelen van zorg met je (opvoed-)partner

Wanneer je een (opvoed-)partner hebt, is het goed om de dagelijkse zorg in het gezin samen te verdelen. Wie gaat er ’s nachts uit als je kind niet kan slapen? Wie doet de therapieoefeningen? Maar ook: wie doet de wekelijkse boodschappen? Wie kookt er ’s avonds? Wie doet de was? Kijk bij het verdelen vooral wie waar goed in is en verdeel de minder leuke klussen zo eerlijk mogelijk.

Verdelen van zorg wanneer je alleenstaande ouder bent

Wanneer je (op dit moment) geen partner hebt, zijn er misschien belangrijke anderen die met je mee kunnen en willen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan opa’s en oma’s, andere familieleden of goede vrienden. Bij het vragen van hulp is het handig om zo duidelijk mogelijk aan te geven wat je nodig hebt. Dit helpt anderen om te bedenken of ze dit voor jou kunnen en willen doen. ‘Nee’ zeggen mag altijd, maar de meeste mensen vinden het fijn om te helpen.