Psychosociale ontwikkeling
Één op één tijd
In een zorgintensief gezin zijn er één of meerdere kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Daar kun je als ouder weinig aan veranderen. Wel is het voor broers en zussen fijn als er óók momenten zijn waarop alle aandacht naar hen uitgaat.
Mama en papa tijd
Het is belangrijk dat ook broers en zussen voldoende aandacht van jullie als ouders krijgen en zich fijn voelen in het gezin. Plan momenten in waarop jullie samen iets leuks doen. Op dit soort momenten is er ook ruimte om te praten. Bijvoorbeeld over dingen waar je kind zich zorgen over maakt en waar het zich mee bezig houdt. Maar ook juist over alledaagse dingen. Samen iets doen en ontspannen, zorgt ervoor dat je kind de thuissituatie even los kan laten en zich goed blijft voelen. Het helpt om overbelasting te voorkomen.
Kleine momenten helpen ook
Misschien denk je bij één op één tijd aan grote uitstapjes zoals samen naar de bioscoop of het zwembad. Maar dit is niet altijd haalbaar. Bovendien vertellen brussen dat ze ook niet altijd zin hebben om erop uit te gaan. Vragen hoe het die dag was op school, samen boodschappen doen of samen spelen, is ook al heel fijn.
Hulp van anderen
Wanneer je een partner hebt, kan hij of zij ervoor zorgen dat je tijd vrij hebt voor je andere kinderen. Maar ook mensen in je omgeving kunnen je hierbij helpen, denk aan opa of oma, of een professional. Anderen kunnen ook voor één op één tijd met jouw kinderen zorgen. Soms is het voor hen makkelijker of haalbaarder om tijd door te brengen met broers en zussen, dan oppas te zijn voor jullie kind dat extra zorg nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een middag naar het park met opa en oma, naar de speeltuin met de buren, of een dag winkelen met goede vrienden.