Ga naar pagina inhoud

Ouderschap

Ouders met psychische problemen

Psychische problemen zijn problemen die met je geestelijke gezondheid te maken hebben. Als een van je ouders psychische problemen heeft, kan dat een grote belasting zijn voor het hele gezin. Dus ook voor jou.

Je bent niet de enige

Wist je dat meer dan een half miljoen kinderen in Nederland een vader of moeder hebben met psychische problemen of een verslaving. Je bent dus niet de enige.

Ik heb er last van

Ook al is je vader of moeder degene die problemen heeft, het is niet vreemd als jij daar ook last hebt.

  • Je kunt je schuldig of machteloos voelen, omdat je niet kunt helpen bij het beter worden.
  • Misschien voel je je boos, omdat je je in de steek gelaten voelt.
  • Soms schaam je je voor je ouder, omdat die zo vreemd doet als je vrienden er zijn.

Zorg goed voor jezelf

Ook al voel je je misschien verantwoordelijk voor het gezin, doe ook eens wat leuks voor jezelf. Het geeft jou wat afleiding en zo kun je je batterij weer opladen. Voel je dus niet schuldig als je een keer afspreekt met vrienden of een avondje gaat sporten. Je ouders zien jou ook het liefst gelukkig.

Hulp nodig?

Je staat niet alleen als kind van ouders met psychische problemen. Op KOPPsupport.nl kun je mailen met een deskundige of meedoen aan een online groepscursus. Ook vind je informatie over wat het precies betekent als je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft en wat hiervan de gevolgen voor jou kunnen zijn. Je vindt hier bijvoorbeeld uitleg over welke gevoelens dit bij jou kan oproepen, informatie over waar je als jongere hulp kunt vinden als het even te veel wordt en uitleg over verschillende psychische en verslavingsproblemen.

Je kunt ook contact opnemen met je huisarts.

Praat erover

Het is logisch dat je zorgen hebt, of gewoon even je hart wilt luchten. Praat daarom over je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Een familielid, vriend(in), of je mentor op school. Liever anoniem? Bel dan De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Word je thuis mishandeld?

Ben je thuis niet veilig en word je bijvoorbeeld mishandeld? Ga dan naar de politie bij jou in de buurt of bel 0900-8844.

Ben je in levensgevaar bent, bel dan 112!