Media
Veiligheid online
Jongeren zitten veel op internet. Internet heeft natuurlijk leuke kanten en voordelen, maar het is ook belangrijk om op de veiligheid te letten.
Veilige sites
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je maatregelen nemen die veilig internetten bevorderen. Je wilt misschien liever niet dat pubers op websites kijken die niet geschikt voor hen zijn. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld een filter op de computer of latop zetten dat de toegang tot onveilige websites blokkeert en alleen toegang biedt tot veilige sites.
Maar bedenk: pubers hebben meer ruimte nodig om zelf op onderzoek uit te kunnen gaan, dan basisschoolkinderen. Een pornofilter blokkeert vaak ook websites met goede informatie over seks zoals Sense.info.
Tips voor veiligheid online
Je wilt misschien niet dat je kind denkt dat je je overal mee bemoeit.
- Probeer uit te leggen waarom je toch af en toe wilt weten welke websites je kind bezoekt, omdat internet naast leuke kanten ook gevaarlijke kanten heeft.
- Daarnaast is het goed om af en toe mee te kijken als je kind op sociale media zit.
- Leg je kind uit dat er op internet soms minder leuke dingen gebeuren, zoals cyberpesten, maar denk ook aan grof of discriminerend taalgebruik -- hoe kun je daarmee omgaan?
- Vertel over het gebruik van films en foto's en de gevaren die daaraan vastzitten. Als iemand een minder leuk filmpje van je kind op sociale media zet, kunnen anderen dat misschien downloaden en weer doorsturen. Het filmpje gaat dan zwerven en je kunt het niet meer ongedaan maken. Vertel je kind dat je nooit iets moet doen wat je zelf ook naar zou vinden als het jou overkomt.
- Leg je kind uit dat je nooit persoonlijke gegevens moet geven aan iemand die je alleen kent van internet, zoals je naam, leeftijd, telefoonnummer, adres en e-mailadres. Wat je normaal niet zou doen, moet je ook online niet doen.
Beveilig je eigen wifinetwerk
Denk ook aan je eigen wifinetwerk. Via je draadloze netwerk kun je vrijwel overal in huis verbinding maken met andere apparaten binnen hetzelfde netwerk en verbinding maken met internet. Als deze draadloze verbinding niet goed beveiligd is, loop je grote risico's. Een internetcrimineel kan bijvoorbeeld gegevens onderscheppen, die je verzendt of ontvangt, of toegang krijgen tot bestanden of informatie op je netwerk.
Je kunt je wifinetwerk zelf veiliger maken. Geef je netwerk bijvoorbeeld geen naam met je eigen naam of adres. Installeer tijdig software-updates, een firewall en malwareprotectie. Op Beveiligingwijzer.nl lees je hier alle informatie over.
Meer weten?
Lees dan ook de adviezen over het mediagebruik van pubers.