Ga naar pagina inhoud

Media

Kinderen en privacy

In de laatste groepen van de basisschool wil je kind vaker dingen alleen doen. Voor jou als ouder kan dat best even wennen zijn. Je denkt misschien dat je nog steeds op je kind moet letten.

Voor tieners is privacy noodzakelijk

Tieners hebben steeds meer behoefte om zich terug te trekken. Ze zitten bijvoorbeeld veel op hun kamer of staan lang onder de douche. Ze willen geen ouders en broertjes en zusjes meer om zich heen die meekijken wat ze doen. Dit is heel normaal en ook gezond. Ze ontdekken wie ze zijn door vooral met vrienden te zijn en zich met hen te vergelijken. Tegelijk is dat heel vermoeiend. Onder vrienden moeten ze de hele tijd opletten wat ze zeggen, wat ze doen en hoe ze eruitzien. Ze hebben het alleen-zijn nodig om even niets te hoeven. Het geeft ze tijd om na te denken (en voelen) wat ze zelf ergens van vinden.

Terugtrekken met media

Media zijn voor tieners heel belangrijk. Het is een manier om even 'weg' te zijn van waar ze zijn. Voor jou als ouder lijkt dat misschien een vlucht. Maar voor je kind is dit ook een manier om zich te ontspannen. Op social media en games praten ze met hun vrienden.

Online privacy

Je kind deelt foto's en filmpjes van zichzelf op Snapchat en Instagram. Dat hoort erbij. Daarmee geven kinderen hun privacy niet op. Ze delen iets met anderen op de manier waarop zij dat willen. Dat ze niet alles met hun ouders willen delen, betekent niet dat ze iets verbergen wat fout of slecht is. Ze zijn bezig om zichzelf beter te leren kennen en zich te ontwikkelen tot wie ze zijn.

Tips

  1. Vind jij dat je kind te veel dingen die privé zijn deelt op sociale media. Praat daarover: 'Wat zou je nu echt nooit online zetten?' 'Heb je wel eens spijt van iets wat je gedeeld hebt?' 'Hoe houd jij er rekening mee dat je baas later zou kunnen lezen wat jij nu gedaan hebt?'
  2. Vertel je kind over de nieuwe privacy-regels, en dat je tiener dus altijd zelf kan bepalen of de school of de sportclub bijvoorbeeld een foto van hem of haar online zet: het mag niet zonder dat je kind het zelf ook goed vindt.
  3. Soms is controle nodig. Als je kind gevaar loopt of in de problemen zit, moet je wel toegang kunnen hebben tot de telefoon, laptop en social media-accounts. Bespreek dit met je kind. Spreek af dat je inlogcodes, gebruikersnaam, wachtwoorden alleen gebruikt als dat nodig is en houd je daaraan.
  4. Er zijn ouders die een tracking-apparaatje gebruiken om hun kind te volgen. Nadeel daarvan is dat je puber dan minder privacy heeft. Ouders die het gebruiken ervaren dat ze er zelf juist angstiger van worden.
  5. Er is natuurlijk ook nog een andere kant aan privacy: je wilt niet dat je kind gebruikt of bedrogen kan worden. Wil je daarover meer weten, ga dan naar Veiliginternetten.nl.
  6. Op VPNgids.nl vind je veel informatie over privacy op social media. Je leest er hoe je je privacy op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Tik Tok zoveel mogelijk beschermt.
Mijn kind is influencer, hoe ga je ermee om als je kind veel volgers heeft?
Bron: NJI
In deze video delen de ouders van Janne (11 jaar en 155.000 volgers) hun ervaring. Een deskundige van het Nederlands Jeugdinstituut geeft er tips bij.