Lichamelijke ontwikkeling
Seksuele ontwikkeling
In de puberteit gaan jongeren geleidelijk (seksuele) relaties aan. Stapsgewijs doen ze meer seksuele ervaring op en breiden ze hun kennis op seksueel gebied verder uit.
Relaties
Tussen de 12 en 15 jaar zijn de meeste jongens en meisjes wel eens verliefd geweest. Ze ontdekken of ze op jongens, meisjes of allebei vallen. Sommigen weten dit meteen. Soms ontdekken ze dit later. Tussen de 15 en 18 jaar krijgen veel jongeren voor het eerst een vaste relatie. Anderen houden er losse contacten op na. Ze weten nu (meestal) duidelijker of ze heteroseksueel, homoseksueel of biseksueel zijn.
Seksueel gedrag
Jongeren doen stapsgewijs meer seksuele ervaring op: ze gaan verder dan alleen zoenen en strelen. Rond de 15 jaar heeft de helft van de jongeren al eens getongzoend. En rond de 17 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met vingeren of aftrekken. Tegen de 18 jaar heeft de helft van de jongeren orale seks gehad. De helft van de jongeren van 18 jaar heeft ervaring met geslachtsgemeenschap. De andere helft van de jongeren heeft op deze leeftijden nog geen ervaring.
Online daten
Een deel van de jongeren gebruikt online media voor het krijgen van een relatie of seks. Ook in de communicatie binnen relaties wordt sociale media gebruikt. Met name de eerste stappen in verkering en relaties zetten jongeren makkelijker via chat. Bijvoorbeeld iemand laten merken dat je hem of haar leuk vindt. Latere stappen, zoals iemand beter leren kennen, zetten jongeren makkelijker via persoonlijk contact.
Sexting
Sexting is het maken en versturen van seksueel getinte beelden, zoals naaktfoto's en filmpjes. Als jongeren ouder worden, doen ze zelf vaker aan sexting. Ook krijgen ze vaker te maken met sexting van anderen (ontvangen naaktbeelden van iemand anders). Als naaktbeelden gedeeld worden zonder toestemming, vinden veel jongeren dat erg vervelend. Het is dan ook belangrijk om je kind de boodschap te geven dat het dit soort beelden niet mag doorsturen en niet mag delen.
Onzekerheid
Meisjes blijken minder tevreden over hun lichaam dan jongens. De onzekerheid over het lichaam speelt ook tijdens seks. Meisjes voelen zich dan vaker onzeker over hoe ze er bloot uit zien. Jongens ervaren vaker prestatiedrang; ze vinden het belangrijk om goed te zijn in seks. Meisjes komen minder vaak klaar, zo heeft een van de vijf meisjes (bijna) nooit een orgasme en heeft een op de tien meisjes daar soms last van. Ook blijkt dat ruim een kwart van de meisjes pijn bij het vrijen ervaart, terwijl dit bij jongens bijna niet voorkomt.
Masturbatie
Zowel jongens als meisjes doen aan zelfbevrediging (masturbatie) op deze leeftijd. Op deze manier leren ze hun eigen lichaam kennen en leren ze wat ze wel en niet prettig vinden. Masturbatie kan ook een vorm van ontspanning zijn. Als je je kind seksuele voorlichting geeft, kun je het onderwerp masturbatie hier ook bij betrekken.
Op zoek naar informatie
Pubers krijgen steeds meer interesse in de volwassen seksualiteit. Ze fantaseren meer en gaan op zoek naar informatie via internet, social media, vrienden, ouders en op school. Het is belangrijk dat je tijdens dit proces aandacht besteedt aan de seksuele opvoeding. Op Sense.info kunnen pubers zelf betrouwbare informatie vinden.
Zelf vind je meer informatie op NJI.nl of download de brochure Puber in huis! van Rutgers.nl.