Ga naar pagina inhoud

Lichamelijke ontwikkeling

Jongens

Je hebt vast al ontdekt dat jongens anders zijn dan meisjes. Nu je ouder wordt, worden die verschillen groter.

De puberteit

Een jongen komt in de pubertijd als hij ongeveer elf jaar is. Je krijgt dan lichaamshaar, de baard in de keel en je gaat ineens sneller groeien.

Wat is normaal?

Jouw lichaam groeit op zijn eigen manier. Je kunt dus eerder of later dan klasgenoten in de puberteit komen. Jezelf vergelijken met anderen heeft daarom geen zin.

Wanneer krijg ik lichaamshaar?

Het maakt niet uit of je een meisje of een jongen bent, iedereen krijgt lichaamshaar. Bij jongens begint dit te groeien tussen de 10 en 15 jaar.

De baard in de keel?

Jongens krijgen tussen de 11 en 15 jaar 'de baard in de keel'. Dat betekent dat hun stem zwaarder en lager wordt, zoals de stem van je vader, je ooms en de meester. Dan kan soms wat vervelend zijn, omdat je stem niet altijd doet wat jij wilt. Maar het is niets om je voor te schamen!

Heb je vragen?

Maak je je zorgen over de groei van je lichaam of heb je vragen over de puberteit? Praat dan met iemand die je vertrouwt zoals je ouders, een oom of tante of de juf of meester. Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon. Of kijk voor meer informatie in de Pubergids.

Kijk ook eens bij: