Lichamelijke ontwikkeling
Een gezond gebit
Een goede verzorging van het gebit van je kind is heel belangrijk. Leer je kind al vroeg dat veel en vaak zoetigheid slecht is voor het gebit. Leg uit dat goed poetsen ervoor zorgt dat je minder snel gaatjes krijgt.
Gaatjes bij peuters: zuigflescariës
Zuigflescariës komt voor bij jonge kinderen. Dat betekent dat ze gaatjes in hun tanden krijgen, doordat ze bijvoorbeeld regelmatig een zuigfles met een zoete drank krijgen. Je herkent zuigflescariës aan kleine witte of bruine vlekjes op de voortanden langs het tandvlees. Als je dit ziet, ga dan met je kind naar een mondhygiënist of tandarts.
Als je kind ongeveer negen maanden is kun je stoppen met de zuigfles. Je kind kan nu leren drinken uit een beker. Geef nooit een fles met melk of sap mee naar bed.
Zoet en zuur
Het glazuur vormt de beschermende laag op je tanden. Veel voeding bevat zoetigheid. Bacteriën in de mond zetten de zoetigheid om in zuur. Dat zuur is heel slecht voor het glazuur van de tanden en kiezen. Ook vruchtensappen en zoete dranken zijn slecht voor het glazuur. Wil je toch vruchtensap of zoete dranken aan je kind geven? Geef ze dan tijdens de maaltijden. Tussen de maaltijden door kun je je kind het beste water laten drinken. Dat kun je je kind al jong aanleren.
Belangrijk voor een gezond gebit
- Gebruik peutertandpasta met fluoride totdat je kind vijf jaar is.
- Poets de tanden van je kind vanaf twee jaar twee keer per dag met peutertandpasta.
- Vanaf het doorkomen van het eerste tandje tot je kind twee jaar is, poets je één keer met peutertandpasta.
- Geef je kind maximaal zeven keer per dag iets te eten of te drinken. Elk tussendoortje, snoepje of koekje telt mee. Als je peuter overdag nog veel slaapt, kun je uitgaan van vijf eetmomenten per dag: drie maaltijden en twee keer een tussendoortje.
- Het speeksel beschermt het gebit van je kind. Maar hoe vaker je kind iets eet, hoe minder goed het speeksel het gebit kan beschermen. Zorg daarom ook voor momenten dat er niets wordt gegeten, gedronken of gesnoept. Je kunt daarbij uitgaan van twee uur tussen twee eetmomenten. Water kan altijd.
- Laat je kind op jonge leeftijd al wennen aan het drinken van water en thee zonder suiker of honing, in plaats van zoete dranken en vruchtensappen.
- Water is onschadelijk voor het gebit en zorgt voor bescherming van het glazuur.
- Heeft je kind vruchtensap gedronken of zure voedingsmiddelen (ook fruit) gegeten? Wacht dan minimaal een uur met tandenpoetsen. Het zuur maakt het tandglazuur zacht. Wanneer je meteen gaat poetsen haal je deze beschermlaag van de tanden weg.
Naar de tandarts
Het advies is om je kind, voordat het twee jaar is, een keer mee te nemen naar de tandarts. Bijvoorbeeld als de eerste tanden doorbreken.
Is je kind twee jaar oud? Ga dan minimaal twee keer per jaar naar de tandarts. Daarbij is het belangrijk dat je kind zich op zijn gemak voelt.
Ben je zelf bang voor de controle van de tandarts? Probeer dat niet te laten merken. Anders breng je die angst misschien over op je kind. Maak voor je kind een aparte afspraak, dus combineer deze niet met een afspraak voor jezelf. Je kunt ook aan je partner of één van de grootouders vragen om met je kind naar de tandarts te gaan. Er bestaan ook speciale kindertandartsen.
Als je kind pijn heeft, bijvoorbeeld kiespijn, dan hoef je niet te wachten tot het controlemoment, maar kun je meteen een afspraak maken.