Hulp en ondersteuning
Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH)
Niet goed in zijn vel
Ongeveer één op de zes kinderen zit niet lekker in zijn/ haar vel. Elk kind uit dat op zijn eigen manier. Zo wordt het ene kind stiller en
een ander juist heel druk. Een kind kan ook sneller geprikkeld zijn, somber of snel moe. Dit soort psychische klachten uiten zich ook vaak lichamelijk; psychosomatisch. Denk aan hoofdpijn, buikpijn, of een kind dat opeens (weer) in bed gaat plassen.
Huisarts: eerste aanspreekpunt
Voor ouders die merken dat hun kind niet goed in zijn vel zit is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt. De huisarts verwijst vervolgens door naar passende hulpverlening. Om kinderen, jongeren én hun ouders laagdrempelig én beter te kunnen ondersteunen, werken de huisartsen in Beilen, Smilde en Bovensmilde samen met een Praktijkondersteuner (POH) Jeugd.
POH Jeugd
Aan de hand van gesprekken met het kind, de jongere en zijn/ haar ouders maakt de POH een inschatting van de klachten. Op basis daarvan bepalen jullie samen met haar de vervolgstappen.Soms is kortdurende behandeling van de POH voldoende. In andere gevallen geeft ze advies voor een vervolgbehandeling. Als er een wachttijd is kan de POH deze eventueel overbruggen.
Werkwijze
De POH probeert met creatieve werkvormen inzicht te krijgen -en te geven- in de klachten; bijvoorbeeld door middel van tekenen, spel, inzichtkaarten of familieopstellingen. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind of de jongere, kan deze in een veilige setting aan zijn of haar knelpunten werken. Een consult duurt ongeveer 60 minuten.