Ga naar pagina inhoud

Genotmiddelen

Alcoholgebruik

Alcohol is slecht voor de gezondheid. Voor volwassenen, maar vooral voor kinderen en jongeren. De risico's voor je kind zijn groot omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Alcohol kan schadelijk zijn voor de hersenen, zeker als je kind nog geen 18 is.

Drinken en groepsdruk

Jongeren hebben invloed op elkaar. Als andere jongeren alcohol drinken, is het lastiger voor je kind om daar niet aan mee te doen. Je kind kan soms groepsdruk voelen om wel mee te drinken. Het is belangrijk om hierover met je kind te praten.

Praat over alcohol

Als je kind 11 of 12 jaar is, kun je met je kind praten over de gevaren van alcohol.

Het helpt als je (voordat je kind alcohol wil uitproberen) de regel stelt: geen alcohol tot 18 jaar. Je hebt dan de meeste kans dat je het startmoment kunt uitstellen. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met drinken is 13,2 jaar. Dus maak de regel voor die tijd duidelijk aan je kind.

Het is belangrijk om tijdens de puberteit regelmatig met je kind te praten over alcohol.

  • Leg uit dat alcohol extra slecht is als je nog jong bent, omdat het de ontwikkeling van de hersenen afremt.
  • Spreek duidelijke regels af met je kind. Spreek af wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt.
  • Luister naar je kind. Geef je kind de kans om zelf te vertellen wat het vindt.
  • Praat ook eens met andere ouders over alcohol. Hoe praten zij met hun kind over niet drinken onder de 18? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze regel houdt? Als je kind naar een feestje gaat, kun je aan de andere ouders vragen of er alcohol op het feestje zal zijn.

    Het goede voorbeeld

    Jongeren doen wat anderen doen. Als jij als ouder veel drinkt, denkt je kind dat dit normaal is. Ook klasgenoten, collega's of vrienden die veel drinken, kunnen een slecht voorbeeld voor je kind zijn. Geef zelf het goede voorbeeld aan je kind. En praat erover met je kind dat je vrienden of leeftijdgenoten niet hoeft na te doen.

    Probeer niet te drinken als je kind in de buurt is. Onderzoek laat zien dat als ouders alcohol drinken, hun kinderen zelf ook eerder alcohol gaan drinken.

    Thuis alvast leren wennen aan alcohol? Niet doen!

    Veel ouders kiezen ervoor om hun kind thuis aan alcohol te laten wennen. Ze laten hun kind af en toe een slokje proeven of een glaasje meedrinken, bijvoorbeeld bij een verjaardag. Misschien denk je: "Beter thuis waar ik er controle op heb, dan buiten de deur."

    Toch kun je het beter niet doen tot je kind minimaal18 jaar is. Als je kind voor de 18e verjaardag thuis mag 'leren drinken', lijkt het of je het toch goed vindt dat je kind alcohol drinkt voor zijn 18e. Een duidelijke regel werkt beter: geen alcohol tot 18 jaar, thuis niet én buitenshuis niet.

    Ouder dan 18?

    Wanneer je kind ouder is dan 18 jaar, is het goed om af en toe te praten over alcohol. Probeer erachter te komen of je kind zijn eigen grenzen kent. Hoeveel glazen alcohol vindt je kind bijvoorbeeld normaal om te drinken op één avond. Verbieden werkt misschien niet meer, maar je kunt wel duidelijk maken hoe jij erover denkt.

    Tips

    • Houd je aan de regels die je samen met je kind hebt afgesproken. Regels helpen, ook als jij als ouder wel drinkt.
    • Vertel je kind dat het altijd bij jou terecht kan. Ook als je kind zich een keer niet aan de afspraken heeft gehouden.
    • Geef je kind een compliment als het zich goed aan de regels houdt.
    • Oefen met je kind hoe hij of zij kan reageren als je kind alcohol krijgt aangeboden.
    • Leg uit dat veel alcohol drinken niet stoer is, maar dat het juist een teken van zwakte is als je dronken bent.
    • Vertel dat je erg ziek kunt worden van te veel drinken. Je kunt zelfs in coma raken.

    Wanneer moet ik me zorgen maken?

    Als je kind een keer alcohol drinkt, is dat niet meteen een reden om je zorgen te maken. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om te experimenteren met middelen. Zolang het gebruik binnen de perken blijft, hoeft dit geen probleem te zijn.

    Maar het is niet goed als je kind:

    • zich ineens heel anders gaat gedragen;
    • slechtere prestaties op werk en/of school laat zien;
    • er slechter uitziet;
    • angstig of somber is;
    • zich terugtrekt;
    • slaapproblemen heeft (vooral na het uitgaan).

    Meer informatie

    Op Alcoholinfo.nl en Helderopvoeden.nl van het Trimbos vind je meer informatie over hoe je met je kind praat over de verleidingen die het tegenkomt.