Geldzaken
Een bijbaan
Je hebt een bijbaan gevonden. Je gaat eindelijk geld verdienen. Het is goed om te weten wat hier allemaal bij komt kijken.
Tijdsplanning
Een bijbaan is natuurlijk erg leuk, maar het neemt ook tijd in beslag. Als je een goede planning maakt, hoeven je schoolprestaties niet in gevaar te komen. Houd bij het doorgeven van je beschikbaarheid rekening met de tijd die je nodig hebt voor school. Voorkom dat je steeds meer gaat werken of invalt voor anderen. Dan kan het werk te veel tijd in beslag nemen.
Rechten en plichten
Ga na wat je rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld hoeveel uren je mag werken en op welke tijden. Op FNVjong.nl kun je een tabel vinden per leeftijdsgroep. Deze tabel kun je ook aan je leidinggevende laten zien.
Inkomsten en uitgaven
Als jongere krijg je meestal het minimum uurloon. Ook kun je te maken krijgen met reiskosten. Denk goed na over het uitgeven van je salaris. Spaar zoveel mogelijk van je verdiende geld. Daar heb je op een later moment weer profijt van.
Soms betalen jongeren meer belasting dan nodig is. Doe daarom elk jaar je belastingaangifte op Belastingdienst.nl om te controleren of je geld terug krijgt.
Op de werkvloer
Wees aardig voor de andere medewerkers, sta open voor nieuwe vriendschappen en wees niet bevooroordeeld. Het is dan veel gezelliger op je werk. Vind je iets moeilijk of weet je iets niet? Stel vooral vragen! Dat hoort ook bij inwerken en leren.
Als het niet bevalt
Als je baan je niet bevalt, praat hier dan over met je leidinggevende. Helpt dit niet? En zit je nog in je proeftijd? Dan kun je direct opstappen. Je hebt dan geen recht meer op loon. Als je geen proeftijd hebt of die al voorbij is, moet je je ontslag indienen. In je arbeidscontract staat hoe lang je opzegtermijn is.