Ga naar pagina inhoud

Gedrag

Veel huilen

Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Overmatig huilen komt voor bij zo'n 4 tot 20% van de baby's. Elke ouder ervaart het huilen van een kind anders. Voor de ene ouder is drie uur per dag veel en voor de andere ouder een uur per dag.

Normaal huilgedrag

Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby's laten zien wat zij nodig hebben. De eerste zes weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Sommige baby's huilen dus minder, andere meer. Je kunt het huilen proberen te voorkomen door je baby veel bij je te houden. Hierdoor leer je je baby goed kennen en weet je waarom hij huilt. Verder kan het creëren van voorspelbaarheid, rust en regelmaat ook helpen.

Oorzaak van veel huilen

Het is onbekend waarom de ene baby wel en de andere baby niet veel huilt. Bij 95% van de baby's is er geen medische oorzaak voor het vele huilen. Bij slechts 5% van de baby's wordt wel een medische oorzaak gevonden. Denk dan bijvoorbeeld aan reflux, een koemelkallergie, of een blaasontsteking.

Te vroeg geboren baby's kunnen extra veel huilen als ze eenmaal thuis zijn. Hun signalen zijn vaak ook minder duidelijk. Kijk goed naar je baby zodat je er achter komt wat er aan de hand is.

Huilen en stress

Een huilende baby kan er voor zorgen dat je veel stress ervaart, waardoor je niet meer goed op je baby kunt reageren. Vraag gerust eens aan een familielid of vriendin om eens op te passen, zodat je iets voor je zelf kunt gaan doen of even bij kunt slapen. Je kunt hier ook met de Jeugdgezondheidszorg of met de huisarts over praten.

Het huilen gaat over

Hoewel je uithoudingsvermogen nu zwaar op de proef wordt gesteld, kun je je proberen vast te houden aan de gedachte dat je kind er op een dag echt overheen zal groeien. Soms helpt die gedachte al, maar niet altijd. In de tussentijd heb je misschien steun aan tips bij veel huilen of aan manieren waarop je je baby kunt troosten.

Hulp vragen

Soms helpt helemaal niets. Probeer in dit soort situaties altijd rustig te blijven. Als je het gevoel krijgt dat je erg gestrest of gefrustreerd raakt, leg dan je baby op een veilige plek en loop even weg. Het is heel belangrijk dat je je baby niet gaat schudden! Voel je je vaak gestrest of gefrustreerd? Zoek dan steun of hulp bij mensen in de omgeving of vraag om advies bij de Jeugdgezondheidszorg. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige kunnen samen met jou bekijken wat er aan de hand is als je baby veel huilt. Zij hebben een stappenplan voor baby's die veel huilen. Ze kunnen eventuele lichamelijke oorzaken uitsluiten en zij kunnen samen met jou kijken hoe je met het huilen kunt omgaan.

Abnormaal huilen

Het is belangrijk om goed naar het huilen van je baby te luisteren. Zo kun je erachter komen waarom je baby huilt. Huilt je kind anders dan normaal? Zoals kreunend of zonder tranen? Vraag dan direct advies aan de huisarts of het consultatiebureau.

Filmpje: Fiona over huilen bij baby's
Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje legt Fiona uit waarom en hoeveel baby's huilen in de eerste weken en hoe je daar als ouders mee om kunt gaan.