Fysieke gezondheid
Trommelvliesbuisjes
Als je kind oorklachten heeft en niet goed kan horen, is het natuurlijk verstandig om de huisarts te raadplegen. Het komt doordat bij jonge kinderen de buis van Eustachius smaller is dan bij volwassenen en ook in een iets andere richting ligt. Als je kind ouder wordt, verandert dat en ontstaan er minder snel problemen.
De buis van Eustachius
De buis van Eustachius zorgt voor een normale luchtdruk in het oor. Bij een verkoudheid werkt de buis niet goed: de slijmvliezen erin zijn gezwollen, waardoor er weinig lucht in het oor komt. Zo ontstaat onderdruk in het oor en wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Dit is pijnlijk, het oor loopt vol met vocht en je kind kan meestal niet goed horen. Het kan lang duren en er kan een slijmoor ontstaan, maar het gaat meestal vanzelf over.
Het trommelvlies
Het trommelvlies is een dun, maar heel sterk vliesje dat geluidstrillingen doorgeeft aan het gehoororgaan. Werkt de buis van Eustachius niet goed, dan werkt het trommelvlies ook niet goed meer. Je kind kan dan slechter gaan horen. Je kunt dat merken, doordat het woorden verkeerd verstaat of doordat het niet goed luistert. Als het langer duurt merk je dat het taalgebruik van je kind niet meer snel vooruitgaat.
Trommelvliesbuisjes
Trommelvliesbuisjes worden geplaatst als een kind langdurig of heel vaak een slijmoor heeft en slecht hoort. Buisjes worden ook wel geplaatst als een kind steeds weer acute middenoorontstekingen heeft.
Buisjes dienen vooral om te voorkomen dat je kind een spraakachterstand ontwikkelt. Als een buisje geplaatst wordt, kan een kind vaak direct weer goed horen. De arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies om daar het trommelvliesbuisje, van maar anderhalve mm groot, in te plaatsen. Meestal herstelt het trommelvlies goed als het buisje eruit is gevallen. Soms blijft er een klein littekentje te zien.
Een andere mogelijkheid, voor kinderen die voortdurend snotterig zijn en daardoor slecht horen, is een tijdelijk gehoorapparaat. Dat helpt hun spraaktaalontwikkeling tot ze door de periode van slijmoren heen zijn.
Hoe bescherm je de oren van je kind?
Als je kind trommelvliesbuisjes heeft, is het niet erg wanneer je kind wat water in het oor krijgt, bijvoorbeeld onder de douche. Het water kan niet door het buisje heen gaan. Als je kind gaat zwemmen met buisjes kunnen oordopjes nuttig zijn. Als je kind echt met zijn oren onder water duikt, kan het water door de waterdruk wel door het buisje geperst worden. Vaak loopt dat goed af, maar ziektekiemen in het zwemwater kunnen soms een ontsteking veroorzaken.
Meer informatie over trommelvliesbuisjes kun je lezen op Thuisarts.nl.