Ga naar pagina inhoud

Fysieke gezondheid

Overgevoelig voor voedsel

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem van je kind antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Je kind krijgt een allergische reactie binnen een paar uur nadat het voedsel heeft gegeten waar het niet tegen kan. In zeldzame gevallen ontstaat een levensbedreigende situatie.

Voor welk voedsel kan je peuter allergisch zijn?

Deze voedselallergenen veroorzaken de meeste overgevoeligheidsreacties:

  • ei;
  • vis, schaaldieren en weekdieren;
  • noten en pinda’s;
  • soja;
  • melk.

Intolerantie

De klachten bij voedselallergie en voedselintolerantie lijken op elkaar, maar er zijn verschillen:

  • Voedselintolerantie heeft niet altijd iets te maken met het afweersysteem van je kind.
  • Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.

Wat doe je bij een extreme allergische reactie?

Als je kind voor het eerst iets eet waar het allergisch voor is en je ziet dat het moeite krijgt met ademhalen, neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts of ga direct naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.