Fysieke gezondheid
Kinkhoest
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.
Besmettelijk
Kinkhoest is erg besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet heel groot.]
Vaak wordt pas weken na het begin van het hoesten aan kinkhoest gedacht. De besmetting in de omgeving heeft dan al plaatsgevonden, er is dan niets meer aan te doen. Het hoesten kan vele weken duren.
Kinkhoest uitbraken
Vaccinatie tegen kinkhoest is tegenwoordig niet meer optimaal beschermend en kinkhoest uitbraken komen tegenwoordig dan ook regelmatig voor, ook op de basisschool. Zwangere vrouwen moeten dan uitkijken om niet besmet te worden omdat zij het na de bevalling kunnen overdragen op de baby.
Ziekteverschijnselen
- Hangerigheid, lusteloosheid, hoesten.
- Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing.
- Benauwdheid, blauw aanlopen en soms overgeven door de hoestbuien.
Er bestaat geen goede behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticakuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte
Vaccinatieschema
Het kinkhoestvaccin zit in het rijksvaccinatieprogramma. Tegen de tijd dat je kind 4 jaar wordt, krijgt hij nog een inenting tegen de kinkhoest. De inenting wordt gegeven samen met die tegen difterie, tetanus en polio in één prik (DKTP cocktail-prik).
Kijk voor meer informatie over vaccinaties op Rijksvaccinatieprogramma.nl