Ga naar pagina inhoud

Fysieke gezondheid

Huisarts

Iedereen heeft een huisarts. Sommige mensen komen nooit bij de huisarts, anderen komen er regelmatig. Je kunt bij de huisarts terecht voor meer dan je misschien denkt.

Wat doet een huisarts eigenlijk?

Je kunt bij hem of haar terecht voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Een aantal voorbeelden van wat de huisarts doet:

  • Het onderzoeken van symptomen, aanwijzingen, die kunnen vertellen wat er met je aan de hand is.
  • Een recept voor medicijnen voorschrijven die je daarna kunt ophalen bij de apotheek.
  • Doorverwijzen naar een specialist, dus je naar iemand toesturen naar iemand die je verder kan helpen. Zoals een ziekenhuis, een fysiotherapeut of een psycholoog.
  • Uitleg geven over de uitslag van een onderzoek.
  • Tips geven over hoe hoe je gezonder kunt leven.
  • Kleine ingrepen doen, zoals wonden hechten of wratten verwijderen.

De huisarts luistert

De huisarts kan ook naar je luisteren. Soms is dat alles wat je nodig hebt. Een huisarts heeft namelijk maar één doel: jou helpen om zo goed mogelijk in je vel te zitten. Meestal kent hij je gezinsleden en de situatie thuis. Daardoor snapt hij je eerder dan iemand die je niet kent.

Soms kan het lastig zijn iets te bespreken met je huisarts. Bedenk je altijd dat een huisarts niks gek vindt, het is zijn of haar werk.

Geheimhoudingsplicht

Een huisarts heeft geheimhoudingsplicht, maar die verandert als je ouder wordt.

  • Bij kinderen jonger dan 12 jaar, hoeft de huisarts niet geheim te houden wat er is. Hij mag dan aan de ouders of verzorgers uitleg geven.
  • Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan beslist hij zelf of hij iets vertelt aan je ouders. Dit zal hij eerst met je overleggen, maar hij neemt zelf het besluit.

Geheimhoudingsplicht vanaf 16 jaar

Boven de 16 jaar mag een arts geen informatie doorgeven, tenzij jij daarvoor zelf toestemming hebt gegeven. Wel kan degene die de ziektekosten betaalt op de rekening zien welke behandeling of medicijnen je hebt gehad. Ben je bijvoorbeeld aan de pil gegaan zonder het met je ouders te bespreken, dan zien ze dat later wel terug. Daar kan de huisarts niets aan doen, zo wordt de rekening gemaakt door je verzekeraar.

Uitzonderingen op de regel

Soms moet een huisarts zijn zwijgplicht doorbreken. De wet zegt dat hij bepaalde besmettelijke ziekten meteen moet melden bij de GGD. Ook als er een levensbedreigende situatie is, zoals kindermishandeling, moet hij dat aangeven aan bijvoorbeeld Veilig Thuis.

Elektronisch dossier

Je huisarts slaat je gegevens op in een elektronisch dossier. Je ouders, of als je 16 bent geweest jijzelf, kunnen aan de huisarts doorgeven dat hij deze gegevens wel of niet mag doorgeven naar anderen. Zoals een andere arts of je school.

Een afspraak maken

De huisarts heeft een volle agenda en het is daarom nodig dat je een afspraak maakt als je hem of haar wilt spreken. Je kunt zelf de afspraak maken, maar ook je ouders. Je mag alleen komen en met je ouders. Sommige huisarts hebben ook een inloopspreekuur. Daar hoef je geen afspraak voor te maken. Ook gaat de huisarts op huisbezoek naar mensen die zelf niet uit huis kunnen of mogen komen.