Fysieke gezondheid
Herpes
Herpes is een virus waarvan meerdere varianten bestaan. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos.
Alle varianten van herpes zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen. Meestal zijn dat groepjes kleine, met helder vocht gevulde blaasjes op de huid. De huid is dan rood of rood gevlekt, en de blaasjes zijn pijnlijk en kunnen behoorlijk jeuken. De klachten kunnen ook milder verlopen, in de vorm van geïrriteerde kloofjes of scheurtjes en een branderig gevoel. Een herpesinfectie kan ook zonder symptomen verlopen. Ook dan is er soms risico op besmetting.
Gordelroos
Herpes zoster is de variant die gordelroos veroorzaakt. Alleen mensen die eerder al eens waterpokken hebben gehad, kunnen later gordelroos krijgen. Je kunt ook vaker gordelroos krijgen.
Een koortslip
Herpes labialis is de variant die een koortslip kan veroorzaken. Als je zelf een koortslip hebt, geef je baby dan geen zoen!
Soa
Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Dit is eenzelfde soort huidaandoening op de geslachtsorganen en in de schaamstreek.
Geneesmiddelen tegen herpes
Er zijn geen geneesmiddelen tegen het herpesvirus zelf. Als je kind een bepaalde variant heeft, komt het hier niet meer van af en kunnen de klachten terugkeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Er zijn wel geneesmiddelen om de klachten van herpes te bestrijden en de duur van de klachten te verkorten. Hiervoor kun je terecht bij de drogist, de apotheek en de huisarts.
Voorkomen van herpes
Veel kinderen raken besmet met het waterpokkenvirus. Dat is lastig te voorkomen. Andere herpesvarianten kun je wel makkelijker voorkomen door besmetting te vermijden. Als je zelf een koortslip hebt, kun je je baby beter geen zoen geven.